Szlovákiában már beltéren sem kell szájmaszk, de vajon a munkáltató kötelezheti alkalmazottait a viselésére?

2022. május 1. - 08:26 | Belföld

Múlt héten Szlovákiában eltörölték a reszpirátor-, illetve maszkviselés kötelezettségét a beltéri helyek többségén. Adott viszont a kérdés, hogy a munkáltató kötelezheti-e alkalmazottját a maszkviselésre? Ennek járt utána a Nový Čas.

Szlovákiában már beltéren sem kell szájmaszk, de vajon a munkáltató kötelezheti alkalmazottait a viselésére?
Fotó: TASR

Ha egy cég maszkviselésre kötelezné alkalmazottját, akkor ezt valamivel indokolnia kellene. Eva Rovenská, a munkaügyi minisztérium szóvivője szerint a munkáltató bizonyos esetekben kötelezheti alkalmazottait maszk-, illetve reszpirátorviselésre. Viszont minden attól függ, hogy mennyire tud hivatkozni a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló törvényre, vagy más, az alkalmazott védelmét szolgáló előírásra.

Szlovákiában jelenleg átlagban napi ezer új fertőzöttet igazolnak, ami viszonylag kevés, de még mindig elég ahhoz, hogy bizonyos esetekben objektíven indokolt legyen a maszkviselés. Rovenská szerint a napi új fertőzöttszámokat figyelembe véve nem törvénybe ütköző, ha egy munkáltató arra kötelezi alkalmazottját, hogy a munkahelyen viseljen szájmaszkot, amennyiben az kellően indokolt.

Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) alelnöke szerint viszont, ha a munkáltató nem adott ki belső előírást, amely meghatározná a maszk-/reszpirátorviselés feltételeit, akkor nem kötelezheti alkalmazottját ezek viselésére – főként, hogy az állami szerv az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel nem teszi kötelezővé a száj, valamint az orr elfedését beltéren.

A kérdést illetően tehát nincs egyetértés, még a jogászok között sem. Egy, ami biztos, hogy jelenleg a következő személyeknek kell viselniük reszpirátort:

  • az egészségügyi és szociális intézmények alkalmazottainak, amikor kapcsolatba lépnek páciensekkel vagy kliensekkel;
  • az egészségügyi és szociális intézmények látogatóinak;
  • pácienseknek az orvosi váróban;
  • a gyógyszertárakban vásárlóknak.


(Čas.sk)