Szlovákiában is megjelent az új koronavírus indiai mutációja

2021. május 12. - 18:34 | Belföld

Szlovákiában is felbukkant az új koronavírus indiai mutációja. A Pozsonyi régióból származik az a személy, akinek szervezetében az új koronavírus ezen változatát kimutatták.

Szlovákiában is megjelent az új koronavírus indiai mutációja
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az illető Indiából érkezett Szlovákiába. A TASR hírügynökséget erről a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Daša Račková tájékoztatta. A vírus brit változata továbbra is jelen van Szlovákiában.

A laboratóriumban azonosították az indiai változatot szekvenált mintákban.

A bioinformatikai elemzést a pozsonyi Comenius Egyetem (Nagy-Britannia) munkatársai végezték.

"A férfi otthoni karanténban van, betegségének lefolyása nem igényel kórházi ellátást"

- mondta Ján Mikas tisztifőorvos.

Egy kontaktszemélyt azonosítottak, ebben az esetben a teszt negatív volt.

A B.1.617 variáns eddig Indiában van jelen legnagyobb mennyiségben, ezt követi Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és az Amerikai Egyesült Államok. A mai napig az előfordulását több mint 30 országból jelentették. A Közegészségügyi Hivatal szerint azonban figyelembe kell venni azt a tényt, hogy általában a változatok nagyobb előfordulását mutatják azok az országok, amelyek nagy mennyiségű mintát szekventálnak.

"A rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy az" indiai "változat mutációi miatt a COVID-19 vakcinák hatástalanok lesznek"

- mondta Račková.

A vakcinák széles immunvédelmet indukálnak, és várhatóan csökkentik a fertőzés súlyosságát és lefolyását abban az esetben, ha valaki megfertőződik kérdéses vírusvariánssal. Az Közegészségügyi Hivatal szerint eddig azt is feltételezik, hogy az "indiai változat" nem lehet olyan problémás, mint más változatok, például a "dél-afrikai" és a "brazil".

TASR