Szlovákiában minden az extrémizmus megerősödéséhez vezet

Ardamica Zorán | 2022. szeptember 8. - 19:17 | Vélemény

Az elnök asszony mostanáig nem kapta meg az új miniszterek neveit. Következmény: nincs rend, nincs normális kormány, az országot vezetnie kéne valakinek. Mindenáron rendet és erős vezetést ígérni elsősorban a szélsőségesek tudnak – más sem.

Szlovákiában minden az extrémizmus megerősödéséhez vezet
Fotó: TASR

Heger miniszterelnök nem lépett semmit, továbbra is Matovič kultiváltabb stílusú szócsöve és végrehajtója. Következmény: semmi sem változott, az elégedetlenség tovább nő, a demokratikusként ismert pártok épp tehetetlenek, a közvéleménynek marad a szélsőségesek alternatívája.

A kormánykoalíciót „vezető” párt kb. a törvényben előírt 50 taggal rendelkezik, struktúrákkal viszont nem, így a párt elnökére nézve a pártnak nem is lehet semmilyen hatalma. Következmény: ez nem egy párt, így nem is lehet demokratikus, Matovič mint elnök/tulajdonos leválthatatlan. Tehát minden demokratikus eszköz az eltávolítására lehetetlen, ami nem fér össze a normális társadalmi-politikai normákkal, ez önmagában az extrémizmus felé vezető gyakorlat.

A nép által megválasztott önkormányzatok kénytelenek az országosan választott vezetők kormányával szemben tüntetni, hogy túléljenek. Következmény: a nép nem érezheti magát biztonságban, ha a közvetlen választottjai helyi szinten nem tudják ellátni feladataikat. Azokhoz fordulnak majd, akiknek nem drága biztonságot ígérni.

A kormány továbbra sem állt elő semmi más intézkedéssel az energiaválsággal kapcsolatban, mint amiket azért szid és/vagy von kétségbe, mert a lemondott gazdasági miniszter dolgozta ki és terjesztette be őket. Következmény: a nép okkal fél és azokhoz fordul majd, akik bármi áron gátlástalanul megnyugtatják...

Az egyébként tehetetlen kormány még mindig azzal legitimálja magát, hogy korrupcióellenes és Ficoékkal összehasonlítva demokratikus. Miközben nehéz lenne felsorolni túl sok általa benyújtott és elfogadott konkrét korrupcióellenes törvényt. Az igazságügy-miniszter helye kérdőjeles. Továbbá a törvényalkotási folyamatok, a tárcaközi egyeztetések hiánya, a gyorsított eljárások, számos közbeszerzés (ehhez lásd még Radičová véleményét Kollárék törvényjavaslatairól és módosításairól a Denník N-nek adott interjújában)... Ezek minimum a pandémia óta gyanúsak, vélhetően az esetek többségében törvénytelenek. Mindez egyre inkább nem fér össze a demokrácia elveivel és az alkotmánnyal. A demokrácia jelenlegi állapota már szociológusok szerint sem jó – lásd elsősorban az esélyegyenlőséget és a szociális esélyegyenlőséget, vagy a politikai kultúra kivetüléseit (utóbbiak összefüggnek azzal a kompromisszumképtelen és támadó matoviči módszerrel, hogy mindenki a nép ellensége, aki akár részleteiben nem ért egyet vele, a nép megmentőjével). Következmény: a nép elhiszi, hogy jobb lenne neki egy akármilyen, de fizikai létbiztonságot garantáló rendszer, visszasírja a ’89 előtti szocializmust, számára a demokráciaértelmezések zavarossá váltak és a mindennapi betevőért elfordulhat a demokráciától – jöhetnek hát az extrémisták.

Az ügyészség és/vagy a legfőbb ügyész láthatóan tétlen azon politikusokkal szemben (Ficoval az élen), akik folyamatban lévő eljárásokat igyekeznek befolyásolni, illetve azokkal kapcsolatban nyomozókat félemlítenek meg. Ezért az országos rendőrparancsnok kénytelen elmagyarázni a közvéleménynek, hol és miért akadoznak a fogaskerekek ebben a rendszerben. Következmény: az igazságszolgáltatás nem működik jól, talán rendbe sem tehető, vagyis nincs és nem is lesz igazság, akkor legalább szociális biztonság legyen, ki is ígér ilyet?

A kisebbségi kormány csak a jobb és baloldali szélsőségesek szavazataival fog tudni kormányozni, ami elfogadhatatlan. Sőt, az egyik kormánypárt már fel is vett frakciója soraiba egy, a fasiszták listáján parlamentbe kerülő képviselőt.

De facto e magát másokkal szemben demokratikusabbnak tartó kormány már most fasisztákkal kormányoz.