Szlovákiában minden második ember tart a koronavírustól – ott félnek a legkevésbé, ahol a legtöbb fertőzött van

2020. április 10. - 11:59 | Belföld

Szlovákia lakosságának fele tart a koronavírustól, valamint a járvány gazdaságra gyakorolt hatásaitól – derül ki az Actly ügynökség online felméréséből, amely során ezer személyt kérdeztek meg.

Szlovákiában minden második ember tart a koronavírustól – ott félnek a legkevésbé, ahol a legtöbb fertőzött van
Fotó: TASR

A felmérésben megkérdezettek több mint fele (56 százalék) veszélyben érzi magát. A mérés második hetében viszont enyhén csökkent (25-ről 22%-ra) azok száma, akik nagy veszélyben érezték magukat.

Járásokra lebontva a legtöbben (63%) Besztercebánya megyében tartanak a vírustól – annak ellenére, hogy ott a legkevesebb a fertőzött. A legtöbb pozitív esetet Pozsony megyében regisztrálták, ennek ellenére ott tartanak a legkevésbé a fertőzéstől (42%).

A 60 éven felüliek több mint 60%-a tart a vírustól, míg a 18 és 29 év közöttiek 41%-a érzi magát veszélyben.

A megkérdezettek 90 százaléka tart az ország gazdaságának hosszú távú visszaesésétől, minden harmadik ember pedig a munkájának elvesztésétől.

A felmérésben kitértek a kormány által hozott intézkedésekre is. Az április 3-ig hatályba lépett intézkedéseket az emberek többnyire pozitívan értékelték. A legtöbben az idősek védelmével, az egészségüggyel, a gyerekes családokkal, valamint az oktatással kapcsolatban hozott intézkedésekre tekintenek pozitívan. A gazdasági kérdéseket érintő intézkedések azonban nem nyerték el az emberek tetszését.

Az ügynökség két terminusban szólította meg az embereket: az első kutatást március 27. és 31. között, a másikat pedig április 4. és 6. között végezték el.


TASR/para