Szlovákiában is napokkal rövidülhet a karantén, de helyette jöhet egy új kötelezettség is az omikron miatt

2022. január 8. - 08:01 | Belföld

Szakemberek szerint ugyanis csak pár napig vagyunk fertőzők a klinikai tünetek megjelenése után.

Szlovákiában is napokkal rövidülhet a karantén, de helyette jöhet egy új kötelezettség is az omikron miatt
Fotó: TASR

A koronavírus omikron variánsa olyan magas napi fertőzöttszámokat eredményez, hogy az tulajdonképpen veszélybe sodorja a társadalmi egyensúlyt, a társadalom működését, mivel egyszerre nagyon sokan kerülnek karanténba és rengeteg minden emiatt leáll. Számos ország ebből kifolyólag mérlegelni kezdte, hogy rövidíteni kellene a fertőzöttek izolációját, Szlovákiában is vita indult erről.

Csehország 5 napra csökkenti a karantént, Németország pedig 7 napra azzal, hogy PCR-teszttel kell lezárni. A feltételek tekintetében nálunk is javaslatot készítenek a szakemberek, mely alapján a jelenlegi 10-ről 7 napra csökkenhet a karantén.

Úgy vélik ugyanis, hogy a klinikai tünetek megjelenése előtt 1-2 utánuk pedig 3-4 napig vagyunk fertőzöttek. A rövidítés azokat érintené majd, akiknek a 7. napon már nincsenek tüneteik. A karantén végét lezáró kötelező tesztről azonban egyelőre nincs szó.

"Amennyiben a karantén hossza 7 vagy 5 napra csökkenne, szájmaszkot vagy reszpirátort a 10. napig kellene viselni mindenhol. Ez olyasvalami, ami korábban nem volt" - jegyezte meg Henrieta Hudečková epidemiológus.

Hasonló lenne a helyzet egy koronavírusos személlyel történt érintkezés után. Alena Koščálová infektológus szerint azoknak, akik már megkapták a harmadik oltásukat, vagy kettőt, de átestek a covidon, nem kellene karanténba vonulniuk.

Ha a járványhelyzet rosszabbodna, előfordulhatna, hogy bizonyos kulcsfontosságú területeken (pl. egészségügy) az embereknek annak ellenére munkába kellene járniuk, hogy pozitívak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor léphetnének érvénybe a fent említett változtatások, a szakmai konzílium szerint viszont egy hét múlva jelenhet meg mindez rendelet formájában.

(Tvnoviny.sk)