Szlovákiában nem tartják problémának a holokauszttagadást

2019. január 22. - 17:37 | Belföld

Szlovákiában az antiszemitizmus érzékenyebben érinti a 25 évnél idősebb korosztályt. Az ennél fiatalabb szlovákiai lakosok mindössze 11 százaléka tekint problémaként az antiszemitizmusra, derül ki az Eurobarométer felméréséből.

Szlovákiában nem tartják problémának a holokauszttagadást
wikipédia

A felmérésbe 1013 szlovákiai lakost vontak be. Az antiszemitizmust csak a megkérdezettek egyötöde tekinti aktuális társadalmi problémának, 70 százalékuk nem. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy az antiszemitizmus mint probléma nincs jelen a médiában és a politikai életben, 56 százalékuk szerint pedig az antiszemita megnyilvánulások nem okoznak problémát a közösségi oldalakon sem. A megkérdezettek nem egész egyharmada tartja problémának a holokauszttagadást Szlovákiában. 29 százaléknyian vélik úgy, hogy az emberek általában jól ismerik a Szlovákiában élő zsidók történelmét, szokásait és hagyományait.

Az Eurobarométer 2018. december első felében készítette a felmérést, melybe Európa-szerte összesen 27 643 interjúalanyt vontak be. A szlovákiai válaszadók valamennyi mutató területén elmaradtak az európai uniós átlagtól. A felmérés eredménye szerint a szlovákiai lakosok csupán 20 százaléka tekint társadalmi problémaként az antiszemitizmusra (az uniós átlag 50 százalék), és még kevesebben – 15 százaléknyian – vélik úgy, hogy az elmúlt öt évben erősödött az antiszemitizmus az országban. A megkérdezettek 9 százaléka szerint ennek az ellenkezője történt. Az uniós átlagot tekintve a felmérésben résztvevők 36 százaléka érzékeli az antiszemitizmus erősödését.

Szlovákiában az uniós átlaghoz viszonyítva mintegy 20 százalékkal kevesebben tartják kevésbé problematikus jelenségnek a holokauszttagadást, az antiszemita megnyilvánulásokat az interneten, a zsidóellenes falfirkákat a zsidó intézmények épületein és a vandalizmus más formáit, a nyilvános, zsidóellenes megnyilvánulásokat és fenyegetéseket, a zsidó temetők meggyalázását, a zsidók elleni fizikai támadásokat, illetve az iskolákban, egyetemeken, a médiában és a politikai életben tapasztalható antiszemitizmust. A felmérést a holokauszt január 27.-i nemzetközi emléknapja alkalmából készítették.

TASR