Szlovákiában is rejtegetik vagyonukat szankciólistás orosz oligarchák, de itt képtelenek azt lefoglalni

2022. április 18. - 11:02 | Belföld

Az oroszok ellen meghozott bizonyos szankciók értelmében a szlovák hatóságok képtelenek cselekedni. Egyszerűen abból kifolyólag, hogy hiába nyilvánvaló, kihez tartozik egy-egy ingatlan, ha nem az ő nevén, hanem egy gyanús hátterű külföldi fiókcégén van.

Szlovákiában is rejtegetik vagyonukat szankciólistás orosz oligarchák, de itt képtelenek azt lefoglalni
Forrás: Pluska.sk-archívum

A Markíza példaként említett egy villát a pozsonyi Palisádyn, amelyről 2014-ben megírta a Plus 7 dní, hogy minden valószínűség szerint Oleg Deripaska milliárdos orosz oligarcha tulajdona. A probléma, mint említettük fentebb, hogy nem az ő nevén van.

Az ingatlan tulajdonlapja szerint egy Slavrealty nevű cég a birtokosa, melynek ügyvezetője egy bizonyos Stanislav Karabut nevű orosz. Karabut Deripaska környezetéből származó menedzser, ám ő maga nincs a szankciós listán.

A Markíza által megkérdezett szakértő szerint a szankciók csupán konkrét személyekre vonatkozhatnak a nemzetközi jog értelmében, míg a fiókcégekre nem gondol a törvény. Több nyugat-európai ország viszont lefoglalta már számos gazdag orosz jachtját, amelyek ugyanakkor rendszerint hivatalosan szintén nem az ő tulajdonukat képezik. Trieszt kikötőjében az olasz kormány például lefoglalt egy félmilliárd eurót érő jachtot, amely a jelek szerint Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdosé, de két másik orosz oligarcha, Alekszej Mordasov és Gennagyij Timcsenko is bánhatja, hogy közel áll Vlagyimir Putyinhoz. Oleg Szavcsenko és Vlagyimir Szolovjov pedig egy-egy ingatlant bukott Olaszországban. Nem tétlenkedtek a horvát hatóságok sem, kikötőikben több orosz milliárdos hajóira tették rá a kezüket.

Amennyiben a szlovák kormány lefoglalná az említett, vagy más, orosz oligarchákhoz köthető, de nem a nevükön lévő ingatlant, azok pert indíthatnának az állam ellen.

(Tvnoviny.sk)