Szlovákiában is rendszerré válhat a négynapos munkahét? Mutatjuk, mik az előnyei és a hátrányai

2023. február 6. - 10:59 | Belföld

Manapság is számos alkalmazott hétfőtől péntekig minden napot a munkahelyén tölt. A klasszikus 40 órás munkahét viszont már nem mondható olyan egyértelműnek, mint korábban, és egyre több szó esik a rövidebb munkahétről, amely során az emberek csak négy napot töltenek a munkahelyükön – írja a kariérainfo.sk.

Szlovákiában is rendszerré válhat a négynapos munkahét? Mutatjuk, mik az előnyei és a hátrányai
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A négynapos munkahét bevezetésének fő oka az alkalmazottak motiválása, a hatékonyság növelése, valamint az egyensúly kialakítása a magánélet és a munkában töltött idő között. Első hallásra kecsegtetőnek tűnik a négynapos munkahét, de ennek is lehet hátulütője.

Egyes európai országokban a munkanapok csökkentésével a ledolgozott órákat is 32-re csökkentik, de vannak olyan esetek is, amikor a cégek ragaszkodnak hozzá, hogy a ledolgozott órák azonosak maradjanak. Ez azt jelenti, hogy az embereknek kb. két órával többet kell a munkahelyükön tölteni. Így tízórás munkanapot kapunk, ami már nem is annyira csábító. Összességében ez több stresszel is járhat, mivel az alkalmazottaknak hamarabb kell elvégezniük a kiszabott munkát.

A négynapos munkahétnek ugyanúgy vannak előnyei, mint hátrányai. Előnye, hogy növeli az alkalmazottak produktivitását, hatékonyabban használják ki a munkaidőt, több idő jut a magánéletre, a dolgozók elégedettebbek, valamint alacsonyabb a munkavégzési terület üzemeltetési és karbantartási költsége. Ugyanakkor nagyobb stresszel jár a feladat befejezését illetően, eleinte kisebb káoszt okozhat, amíg az emberek megszokják az új rendszert, a munkaidő pedig napi 10 órára növekedhet. Emellett, ha a heti 40 órát 32-re csökkentik (tehát marad a napi 8 óra), akkor az alkalmazottak bére lehet kevesebb. Arról nem is beszélve, hogy a négynapos munkahét nem minden területen alkalmazható.

A rendszert már kipróbálták Belgiumban, Svédországban, Németországban, Spanyolországban, Japánban, Izlandon és Új-Zélandon is. Az emberek átlagban 32-36 órát dolgoznak, és az elemzések szerint valóban nőtt a produktivitás és az elégedettség.

Szlovákiában 2021-ben jelent meg az első vállalat, amely kipróbálta a négynapos munkahetet. Az NN vállalatról van szó, amelynek az alkalmazottai 9,7 órát dolgoztak naponta. Egy felmérés eredményei alapján az emberek díjazták a több szabadidőt, a rugalmasságot és a lelki nyugalmat, emellett nem volt negatív hatással az alkalmazottak hatékonyságára és produktivitására sem.

A portál szerint tehát a négynapos munkahét előnyei adottak, az viszont kérdés, hogy a szlovákiai vállalatok elszánják-e magukat a bevezetésére.


(kariérainfo.sk)