Szlovákiában a sajtó a Soros

Robert Fico kormányfőtől ma megtudhattuk, hogy mindenért a sajtó a felelős.

Szlovákiában a sajtó a Soros
Fotó: TASR

Az egész operett-koalíciós-kváziválságért. Ki más is lehetne a hunyó? Mert a politikusaink egyetlen okot sem adtak arra, hogy a kormányon belüli cicaharccal összefüggésben találgatásokra hagyatkozzunk. Mindenről időben értesítették a publikumot. Vagy nem?

Bugár Béla múlt heti 15 perces villámsajtótájékoztatója óta nem állt ki egyik koalciós pártelnök sem a mikrofonok elé, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Pedig azóta felgyorsultak az események, volt itt már minden.

A legújabb felvonás első képe már rég meghaladott, pedig az még csak tegnap este történt. Amikor Andrej Danko bőszen esemeskázgatott a koalíciós partnereivel, hogy a korábbról már elhalasztott tanácskozásuk új pótidőpontja, bocsi, de bukóra áll. Pár órával később meg már arról szólnak a hírek, hogy felelős kormányunk befolyásos emberei már mindenről megállapodtak. Okafogyott lett a koalciós tanács. Szent a béke. Haladjunk tovább!

Meg különben is, nem babra megy a játék. Mondják nekünk, arról szól itt minden, hogy megmarad-e a kis országunk, azaz hozzácsapódunk-e a fejlődést biztosító mag-Európához vagy megyünk a lecsóba, ami az út szélén virít.

Aki meg ezt a csetlő-botló kormányzati ügyetlenkedést kekeckedéssel akadályozza, az destabilizál. Mert dezinformál, ráadásul konfabulál.

Mi több, kavargatja a szart. Ez utóbbi amúgy is megúszhatatlan. Aki egy valamirevaló közép-európai állam ügyes-bajos dolgaiban akar eligazodni, érintkeznie kell salakanyaggal.

A média meg leginkább abból főz, ami éppen van. Most például egy ígéret került az asztalra, hogy az érintettek a szerdai kormányülésen már érdemben vitatják meg a felmerült kérdéseket. Lehet, hogy a koalíciós bohóckodásnak becsengettek. Végre komolyabban kéne venni a választókat!

Elvégre, állandóan nem lehet az egész katyvaszt a sajtó nyakába varrni. Fel kell hagyni a hozzáállással, hogy az a soros bűnbak. Hogy az tehet mindenről. Még a börleszkbe illő kvázikrízisről is. Pont az ilyen hitvány, önbecsapó magatartással packázható el ez a mag-Európához tartozás, akármit is jelentsen az.