Szlovákiában több helyen lehet ingyenes HIV-tesztet végeztetni

2022. november 24. - 18:24 | Belföld

Az ingyenes HIV-vérvizsgálatot 11 regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) kínálja.

Szlovákiában több helyen lehet ingyenes HIV-tesztet végeztetni
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A tesztet mindenkinek ajánlják, akinek volt kockázatos szexuális kapcsolata vagy intravénás kábítószert használ. Az Európai Tesztelési Hét alkalmából a Közegészségügyi Hivatal Epidemiológiai és Pandémiás Felkészültségi Osztálya és az Országos HIV/AIDS Prevenciós Referencia Központ emlékeztet erre.

A névtelen és ingyenes tesztelést tanácsadással együtt a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem HIV/AIDS Megelőzési Nemzeti Referenciaközpontja és néhány civil szervezet is kínálja. A vizsgálatot a klinikai mikrobiológia egyes osztályai is végzik. Lehetőség van háziorvostól is vérmintát kérni vizsgálat céljából.

Szlovákia összes regionális közegészségügyi hivatala tájékoztatást nyújt telefonon vagy e-mailben. a HIV/AIDS-szel kapcsolatban. HIV/AIDS tanácsadó központok is működnek, melyeket az ügyfél személyesen is felkereshet.

A HIV-elleni antitestek vizsgálatához ingyenes vérvétel lehetőségével személyes konzultációt biztosító tanácsadó központok 11 regionális közegészségügyi hivatalban működnek: Besztercebányán, Kassán, Nyitrán, Eperjesen, Trencsénben, Zsolnán, Túrocszentmártonban, Dolny Kubínban, Liptószentmiklóson, Érsekújvárban és Garamszentkereszten. Tavaly 232 HIV-elleni antitest vizsgálatot végeztek.

TASR/para

Címkék: HIV-vírus