Szlovákiában vagyunk, ahol nem jut mindenkinek ivóvíz

2016. november 16. - 11:39 | Belföld

Az ombudsman irodája bírálta az államot, amiért nem teljesíti kötelezettségeit.

Szlovákiában vagyunk, ahol nem jut mindenkinek ivóvíz
Jana Dubovcová (Fotó: TASR)

Jana Dubovcová ombudsmani irodájának pozsonyi sajtótájékoztatóján közölték, hogy az állam nem hívott életre olyan megoldást, amely által az önkormányzatokon keresztül biztosítaná az ország minden polgára számára a tiszta, biztonságos és árban is elérhető ivóvizet.

Az iroda munkatársai abból a felmérésből jutottak erre, amelyet a roma telepeken végeztek az ivóvízhez való hozzáférés és a tűzvédelmi intézkedések biztosítása területén. Az ombudsmani iroda a nyári hónapokban végezte a felmérést 20, elsősorban kelet-szlovákiai településen. Az információkat az önkormányzatok munkatársaival, terepmunkásokkal és lakosokkal való beszélgetésekből gyűjtötték be.

"Hat roma településen nincs biztosítva a vezetékes ivóvíz, némely ilyen telepeken kútból szerzik be a vizet, aminek az összetételét nem elemzik ki" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón Tomáš Čitbaj, az ombudsmani iroda alapvető emberi és szabadságjogokkal foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese.

Közölte azt is, hogy némely településeken az ivóvíz azért nem hozzáférhető többek számára, mert ugyan a hálózatot bekötötték, a csatlakozás túl drága.

Jana Dubovcová szerint az állam nemcsak saját, de nemzetközi egyezményekből adódó kötelezettségeit sem teljesíti ezen a területen.

"Ha az állam a jelenlegi tempóval haladna tovább, hogy mindenki számára biztosítsa a tiszta, biztonságos és árban is elérhető ivóvizet, akkor a kötelezettséget leghamarabb 2035-re teljesítené" - fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy nincsen egyetlen olyan állami szerv sem, amely ezzel foglalkozna. Márpedig szerinte szükség volna az ivóvízről szóló törvény olyan módosítására, mely szerint ezt meghatároznák.

Az anyagi szükséghelyzetben lévőről szóló törvényt pedig olyan módon változtatnák, hogy az alapvető életfeltételek közé kerüljön az ivóvízhez való hozzáférés. Ebben meghatároznák az egy ember számára minimálisan szükséges ivóvíz mennyiségét is, és az anyagi szükséghelyzetben lévők számára az állam biztosíthatná ennek a mennyiségnek a biztosítását.

(TASR/para)