Szlovákiában vizsgált mintákban állapították meg a dél-afrikai vírusmutációt!

2021. március 7. - 13:28 | Belföld

Pénteken a szlovákiai laborokban végzett elemzések során hét mintában megállapították a koronavírus dél-afrikai mutációját.

Szlovákiában vizsgált mintákban állapították meg a dél-afrikai vírusmutációt!
Fotó: TASR

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a pénteken vizsgált minták közül hét esetben mutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját. A többiben túlnyomóan a brit mutáció volt jelen, de olyan is volt, amelyben az úgynevezett cseh törzset állapították meg.

A dél-afrikai mutáció sokkal fertőzőbb, mint az eredeti vírus.

Pozsonyban három mintában állapították meg a dél-afrikai variánst, közülük két férfi Ukrajnából érkezett, egy nő pedig már Szlovákiában fertőződött meg.

Stará Ľubovňán egy olyan férfi esetében mutatták ki a dél-afrikai mutációt, aki Németországból tért haza, a Dolný Kubín-i járásban pedig egy nőt és egy férfit teszteltek pozitívan a mutációra, egyikük sem utazott. Besztercebányán egy nőnél mutatták ki, aki Zanzibárból érkezett vissza Szlovákiába.

A szóvivő hangsúlyozta, minden járványellenes és higiéniai intézkedést betartottak, beleértve az otthoni karantént is.

A szakmai konzílium nyomatékosan kéri az embereket, hogy ne utazzanak egzotikus kirándulásokra, ugyanis ezzel nő annak kockázata, hogy új vírusmutációkat hurcolnak be az országba.


(DenníkN/TASR/para)