Szlovákiai bank kifizeti a pénzt, órákon belül érkezhet hozzánk a kőolaj kelet felől 

2022. augusztus 10. - 12:43 | Belföld

Történt, ami történt, de a szlovák gazdasági miniszter arra számít, hogy az elkövetkező órákban újra kapunk kőolajat a Barátság vezetéken keresztül.

Szlovákiai bank kifizeti a pénzt, órákon belül érkezhet hozzánk a kőolaj kelet felől 
Fotó: TASR

Richard Sulík állítása szerint a pár napos kiesés nem az orosz vagy az ukrán fél mulasztása, hanem valamelyik nyugat-európai ország bankja hibázott. A miniszter elmondta, hogy múlt csütörtöktől nem érkezett a nyersanyag Szlovákiába.

Nem ez volt az első ilyen eset, a háború óta már negyedszer fordult elő ilyen rövid kiesés – nyilatkozta Sulík.

A szaktárca irányítója nem keresne más politikai kontextust a történtek mögött, mert szerinte egyszerűen csak technikai hiba történt, és a kifizetés visszakerült az összeg utalójához. A bankoknak három munkanapjuk van arra, hogy egy ilyen átutalást leellenőrizzenek, és csak kedden döntötték el egy nyugat-európai pénzitézetben, hogy a kifizetést nem teljesítik, attól tartva, hogy az sérti az Oroszország elleni szankciók valamelyikét.

Amúgy a Slovnaft, a Transpetrol és az állam is rendelkezik olajtartalékokkal, ez utóbbi szereplő jelenleg 98 napra elegendő mennyiséggel.

Most elhangzott, hogy

még szerdán a Slovnaft a ČSOB bankon keresztül kifizeti az ukrán félnek az elmaradt mintegy 9 millió eurós tételt Oroszország helyett. Sulík már beszélt is a ČSOB vezetőjével, aki felügyelni fogja a tranzakciót.

Mint ahogy arról kedden beszámoltunk, a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. A Transznyeft orosz csővezeték-monopólium szerint a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldtek napok óta olajat, mivel Ukrajna augusztus 4. óta felfüggesztette a kőolajszállítást, mert a nyugati szankciók miatt nem kapott tranzitdíjat Moszkvától.

Az MTI hírűgynökség erről a helyzetről azt írta, hogy a Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat. "A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" - olvasható a magyar cég közleményben.

Mivel a Slovnaft a magyarországi MOL-csoport leányvállalata, ezért nincs különösebb ellentmondás a két reakció között.

(para)