Szlovákiai bűnözők is szerepelnek az Europol aktualizált körözési listáján

2022. december 29. - 16:15 | Belföld

Szökésben levő szlovákiai gazemberek is szerepelnek az uniós bűnüldöző szervezet, az Europol aktualizált körözési listáján.

Szlovákiai bűnözők is szerepelnek az Europol aktualizált körözési listáján
Fotó: TASR

A Most wanted fantázianevű körözési listán mintegy 50 veszélyes bűnöző adatai szerepelnek. Köztük van például a dunaszerdahelyi Sátor-féle maffiával együttműködő, a bűnszövetkezet tagjait fedező elitrendőr, Boris Drevenák. Drevenákot, vagyis a Nagyorrút - ahogy a dunaszerdahelyi bűnszervezet tagjai ismerték – 2019. október 8-án ítélte 17 év szabadságvesztésre a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, így Drevenáknak rögtön be kellett volna vonulnia a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Ezt azonban nem tette meg, azóta is szökésben van.

A további rendkívül veszélyes bűnöző, a Holland állampolgárságú Seid Tacsi ellen ugyancsak a szlovák szervek adtak ki körözést, így került az Europol ötvenes „sztárlistájára”. Az Ozz, Ozzi csúfnevű 44 éves Seid Tacsit, aki egy drogcsempész-hálózat feje, azzal gyanúsítják, hogy Horvátországon keresztül annyi droggyártáshoz szükséges alapanygot csempészett Szlovákiába, amelyből mintegy 30 millió egyszeri adag metamfetamint lehetett volna előállíttani. A piszkos drogügylet becsült ára meghaladta a 300 millió eurót.

Az Europol a 28 éves Michal Píšt is körözi. Ugyancsak egy drogcsempész ő, aki Pozsony- Trencsén- és Zsolna megye területén ügyködött. A büntetett előéletű Píšt 20 éves börtönbüntetés fenyegeti.

Ugyancsak az Europol ötvenes körözési listáján szerepel az a virágárus, Eva Zámečníková, aki 50 ezer euróért rendelte meg férje meggyilkolását. Lebukott azonban, mert feljelentette őt a férfi, akit a gyilkosságra felbérelt. Eva asszonyt tettéért egyébként 8 évre ítélték jogerősen, csakhogy azóta eltűnt…

Az Europol kampánya többször is sikerrel járt már, hiszen a bejelentők információi alapján számos bűnözőt sikerült rács mögé juttatni – tájékoztatott Karolína Barinková rendőrségi szóvivő. A szóban forgó weboldal 2016-tól funkcionál, ezalatt az ott nyilvánosságra hozott 335 bűnöző adatai alapján 120 szökésben levő gazember került rendőrkézre.

-para-