A szlovákiai fiatalok a Facebookon élik az életüket – nem érdekli őket a politika

2017. december 14. - 15:43 | Belföld

A fiatalokat nem igazán érdekli a politika. A 18 és 24 év közötti korosztály egyáltalán nem követi figyelemmel a belföldi történéseket, s egyáltalán nem olvas politikával foglalkozó cikkeket.

Ugyanennek a korosztálynak a 41 százaléka ritkán követi figyelemmel a belpolitikát, s minimum egy héten egyszer olvas ilyen témájú írásokat – mindezt az MVK ügynökség felméréséből derült ki, amit az ügnökség a Szlovák Tudományos Akadémia megbízásából készítet 1 600 személy részvételével.

Facebook-korszak

A közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a közösségi média nagy szerepet játszik a fiatalok életében. A felmérésben résztvevő 18 és 24 év körüli személyek 65 százaléka azt mondta, hogy a legfontosabb közösségi oldalon, a Facebookon naponta több mint 1 órát tölt el. Csupán a megkérdezettek 1,5 százaléka jelentette ki azt, hogy nincs rajta a Facebookon. Juraj Draxler, a Stratégiai Elemzések Intézetének a szakembere azt mondta, hogy dramatikus a Facebook uralma.

„A Facebook-korszakban élünk“ – jelentette ki. Így lehet, hogy ez felhívás egy újabb felmérésre – mondta a szakember.

Nem bíznak az emberek a tradicionális médiában

A felmérés kiderítette azt is, hogy az emberek nem bíznak a tardicionális médiában. Az összes korosztály 40 százaléka vélekedett ily módon, 45 százalékuk pedig kijelentette, hogy szívesen figyelik az alternatív médiát.

A közvélemény-kutatás azt is ki szerette volna deríteni, hogy az emberek mennyire vannak tisztában-e vannak az alapvető tényekkel. Az egyik kérdés az volt, hogy mi tartozik az államfő hatáskörébe – 23 százalék rossz választ addig, mégpedig azt, hogy az államfő törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentbe.

Kiderült az is, hogy a felmérés résztvevőinek 52,7 százaléka meg tudta mondani, hány tagállama van az Európai Uniónak. A földrajzi kérdéseknél 50,5 százalék helytelenül azt állította, hogy Németország területe nagyobb Franciaországénál. A megkérdezettek fele tudta csak megtalálni a térképen Észak-Koreát. Juraj Draxler, a Stratégiai Elemzések Intézetének a szakembere szerint ennek ellenére mégis jobban szerepeltek az amerikaiaknál. „Ott egy ilyen hasonló felmérésben csak az emberek 36 százaléka tudott helyes választ adni a földrajzi kérdésekkel kapcsolatban.

TASR/para