A szlovákiai fiatalok többsége EU-párti, Ukrajna felfegyverzésével meg szkeptikusak

2023. szeptember 15. - 13:44 | Belföld

A fiatalok többsége EU- és NATO-párti, Ukrajna katonai támogatásával a legfiatalabbak szavazók többsége nem ért egyet - derült ki a Focus legfrissebb kutatásából, amelyet a "Chcem tu zostať" nevet viselő kampány keretében rendeltek meg.

A szlovákiai fiatalok többsége EU-párti, Ukrajna felfegyverzésével meg szkeptikusak
Fotó: TASR

A legfiatalabb szavazóképes korosztály (18-25 év) 66 százaléka egy esetleges népszavazáskor az EU-ban maradás mellett tenné le a voksát. A megkérdezettek 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy büszkék arra, hogy szlovákok.

A fiatalok főleg a vízummentes utazást, a temérdek munka és tanulási lehetőséget, az euróval való fizetést, illetve a nyitott piacot említették meg mint az Európai Unió legfőbb előnyei.

A fiatalok 64 százaléka helyesli Szlovákia NATO-tagságát. A támogatók többsége magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik és kedvezőbb társadalmi-gazdasági feltételek mellett él.

A szomszédban zajló háborúról is kikérték a fiatalok véleményét.

A megkérdezettek 48 százaláka értett abban egyet, hogy a háború kirobbantásáért Oroszország a felelős, míg 42 százaléknyian úgy nyilatkoztak, hogy a Nyugat és az USA felelős a konfliktusért.

A fiatalok egy jelentős többsége (62%) ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, a szomszédos ország felfegyverzését a megkérdezettek 32 százaléka helyesli.

A femérést augusztusban készítették 721 személy bevonásával.


(SITA)