Szlovákiai gazdák az EP-ben: Hány traktorral kell még az utcákra mennünk?

Az Élő Vidék a legnagyobb és legerősebb tagszervezete az országszerte tüntető gazdáknak.

Szlovákiai gazdák az EP-ben: Hány traktorral kell még az utcákra mennünk?
Ivan Štefanec és a gazdák

Ivan Štefanec (KDH) EP képviselő szervezésében szerdán, május 23-án nyilvános meghallgatást tartottak Brüsszelben a szlovákiai mezőgazdaság és a helyi gazdák helyzetéről.
František Oravec, Patrik Magdočko, Daniel Tiža és Marian Mičko mellett a magyar gazdákat az Élő Vidék Gazda Platform nevében Molnár Zsolt csallóközi gazda képviselte. Az Élő Vidék a legnagyobb és legerősebb tagszervezete az országszerte tüntető gazdáknak, akik a márciusi traktoros tüntetésen 240 mezőgazdasági géppel vonultak utcára.

Molnár előadásában rámutatott, hogy a magyar gazdák voltak az első az országban, akik már március 8-án traktoros tüntetést tartottak a szlovák agráriumban uralkodó tarthatatlan állapotok miatt. Molnár Zsolt elmondta, hogy követeléseik azóta is aktuálisak, világosak és egyértelműek:

- a pótföldek bérlésének védelme a területrendezés befejezéséig

- A fiatal gazdák Állami Földalapból való földterülethez jutásának könnnyítése

- A termőföld és a hazai gazdák védelme a nagyvállalkozók és a külföldi, elsősorban dániai vállalatok kiszolgálása helyett.

A meghívottak részletesen elmondták az ágazat megoldatlan problémáit, melyek lehetetlenné teszik, hogy a gazdák saját földjükön nyugodtan gazdálkodjanak. Ehelyett az állam a gyakran politikai kapcsolatokkal rendelkező spekulánsok érdekeit védi, a károsult gazdák pedig a rendőrségen és a bíróságokon keresztül sem tudnak érvényt szerezni jogos követeléseiknek.
Molnár Zsolt felszólalásában elmondta továbbá, hogy az Élő Vidék nevében az elkövetkező napokban petíciós beadvánnyal fordulnak az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, rámutatva jogos követeléseikre.

Molnár a nap folyamán külön tárgyalást folytatott Erdős Norberttel (Fidesz), az Európai Néppárt EP-képviselőjével, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja. A tárgyaláson áttekintették a magyarországi agrárium jogszabályi hátterét, mely Szlovákiban is sok tekintetben inspiratív lehet a nyitott kérdések rendezésére.

Ivan Štefanec reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a szerdai találkozó is hozzájárulhat a helyzet rendezéséhez.

A szlovák parlament eközben az ellenzék kezdeményezésére csütörtökön rendkívüli ülésén tárgyal Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter visszahívásáról.

(Élő Vidék Gazda Platform)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.