Szlovákiai kontra magyarországi ingatlanpiaci helyzet

2017. január 9. - 16:15 | Belföld

Magyarországon az elmúlt időszak igen csak sok meglepetést tartogatott azok számára, akik bérelni, netán vásárolni szerettek volna valamilyen ingatlant. Az égbeszökő árak sok (majdnem) bérlőt és vásárlót tántorítottak el szándékuktól a szomszédos országban, de mi a helyzet hazánkban? Lássunk egy kis ízelítőt, milyen különbségek (vagy hasonlóságok) vannak Szlovákia déli részének ingatlanárai, és a magyar ingatlanpiac alakulása között!

Szlovákiai kontra magyarországi ingatlanpiaci helyzet

Az már csak természetes, hogy az bérlők vagy leendő tulajdonosok igényei igen széles skálán mozognak. Egyeseknek nagyon fontos, hogy legyen a lakás a valahol belvárosban, legyen parkoló és lift is, de a csendes környezet is elengedhetetlen, és persze a jó közlekedés sem utolsó. Mások élvezik a külvárosok, falvak nyugalmát, és inkább ingáznak többet, cserébe az alacsonyabb lakbérért vagy vételárért. Amennyi lakó, annyi elképzelés, így hát nem csoda, ha az ingatlanirodáknak bőven akad munkájuk.

Magyarországon a bérbeadó lakóingatlanok árai kisebb településeken 30 ezer forint környékéről indulnak (ezt leginkább 1-2 szobás panellakások esetében mondhatjuk el), azonban egy több szobás (pl. 5-7 szobás) budapesti luxus családi ház havi bérleti díja elérheti akár 960 ezer forintot is (egyes esetekben még kertész is jár a házhoz). Míg vidéken a lakóingatlanok vételára – kategóriától függően – nagy átlagban 8-20 millió között mozognak, addig Budapesten egy 60 nm-es lakás ára 34 millió forint körül alakul. A luxus kategóriájú ingatlanokért kért össze a csillagos éggel határos, hiszen a leendő tulajdonos egy ilyenért cserébe akár 300 millió forinttal is megrövidülhet.

Dunaszerdahelyen üzlethelyiséget 100-500 euróért bérelhetünk havonta, egy 100 négyzetméter körüli családi házért pedig 300-500 eurót kérnek el. Ha nincs szükség túl nagy helyre, ideális lehet egy egyszobás lakás is, melynek havi bérleti díja 200-300 euró körül mozog. Ha ingatlanvásárláson törjük a fejünket, 3 szobás, kb. 80 négyzetméteres lakásra 60-80 ezer eurót kell áldoznunk, egy 90-110 négyzetméterrel rendelkező családi házat azonban 100 és 150 ezer euró között kínál a piac.

Komáromban kiadásra szánt ingatlanok között bőven válogathatunk: az 1 szobás lakások bérleti díja 250 euró körüli, a nagyobb, 2-3 szobásoké pedig 350-600 euró is lehet. A családi házak kényelmét 200-1200 euróért élvezhetjük – ez természetesen méret és felszereltség függő. Ha nem csak bérelni, hanem megvásárolni szeretnénk valamilyen ingatlant, akkor jó, ha tudjuk, hogy a 1-2 szobás lakások árai átlagosan 20-30 ezer között mozognak, a családi házakért pedig 45, de akár 220 ezer eurót is elkérhetnek tőlünk.

Királyhelmec is kínál bőven lehetőségeket az érdeklődők számára. 1-2 szobás lakások bérleti díja 200-400 euró, de ilyet vásárolni sem rossz üzlet: már 10 ezer eurótól kezdődően találhatunk megfelelő ingatlant. Itt a családi házak szintén alacsonyabb árakon vásárolhatóak meg, akár 21 ezerért is a miénk lehet egy ugyan átépítésre szoruló, de hatalmas telekkel (1400 m2) rendelkező épület. A családi házak árait illetően az átlagár 45-55 ezer között alakul.

(p)