A szlovákiai magyar értelmiség tiltakozik a hodosi Horthy-emlékmű ellen

2017. október 13. - 12:59 | Régió

A szlovákiai magyar értelmiség nyíltan tiltakozik a Horthy-emlékmű ellen, amit a Dunaszerdahely melletti község, Hodos református templomának kertjében kívánnak állítani az egykori magyar kormányzónak.

A szlovákiai magyar értelmiség tiltakozik a hodosi Horthy-emlékmű ellen
Horthy Miklós (Forrás: Wikipédia)

A Facebookon létrehozott esemény meghívójában az áll, október 29-én, vasárnap a 11 órás istentisztelet után történik majd az aktus egy ünnepi megemlékezés keretén belül. Horthy Miklós halálának 60. évfordulójára emlékeznek, ami egyébiránt február 9-én volt. A mellszobrot a Horthy Miklós Társaság elnöke, Zetényi-Csukás Ferenc adományozza az egyházközségnek.

Amint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, Balódi László, Hodos polgármestere elhatárolódik a tervezett aktustól, annak ugyanis elmondása szerint az önkormányzathoz semmi köze nincs.

A tiltakozás szövege közös szándékból született, és az aláírók közösen formálták meg:

Tiltakozás a hodosi Horthy-emlékmű ellen

A Horthy-kultusz terjesztésének legújabb mérföldköve Szlovákia, pontosabban a csallóközi Hodos, ahol 2017. október 29-én a református egyházközség Horthy-emlékművet kíván avatni. A Horthy-rendszer elhibázott kül- és belpolitikájának közvetlen és közvetett következményei sok magyar családban máig élő traumák forrása. A szoborállítást kizárólagosan Horthy református mivoltára fogni cinikus és ügyetlen ürügy. Antiszemita rendeletei, zsákutcába futott nemzetpolitikája, súlyos következményekkel járó döntései annak ellenére is megosztó személyiséggé teszik, hogy az egykori kormányzó személyes felelőssége fokának megítélése a történettudományban változó. Függetlenül azonban a szakmai vitáktól, az, hogy attól a Dunaszerdahelytől mindössze pár kilométerre, ahonnan 1944-ben, Horthy Miklós kormányzósága idején mintegy 3000 izraelita hitű magyar embert hurcoltak haláltáborba, most Horthy-szobrot állítanak, minden jó érzésű ember érzéseit sérti.

Ezért a szoborállítás terve ellen tiltakozunk, s arra kérünk minden hasonlóan érző polgárt, csatlakozzon tiltakozásunkhoz.

Aláírók:

Benyovszky Krisztián irodalmár

Csanda Máté müvészetkritikus

Csehy Zoltán író, irodalomtörténész

Görözdi Judit irodalomtörténész

Hunčík Péter író, pszichiáter

Hushegyi Gábor esztéta

Liszka József etnológus

Mészáros András egyetemi tanár

Misad Katalin nyelvész, egyetemi oktató

Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár

Németh Zoltán irodalomtörténész

Polgár Anikó költő, irodalomtörténész

Ravasz Marián építész

Rudas Dóra publicista

Sánta Szilárd irodalmár, egyetemi tanár

Simon Attila történész

Szigeti László könyvkiadó

A tiltakozáshoz bárki csatlakozhat Facebookon, valamint a tiltakozashorthyszobor@gmail.com e-mail címen.

Kapcsolódó cikk: Horthy nem volt háborús bűnös, de „elkúrta“ Magyarország sorsát! Jelenkori imádói önmagukat minősítik!


(para)