Szlovákiai magyar pedagógusok alkotásainak kiállítása Komáromban

2021. június 11. - 20:10 | Kultúra

Pénteken (július 11.) kiállításmegnyitóra került sor a komáromi Limes galériában.

Szlovákiai magyar pedagógusok alkotásainak kiállítása Komáromban
Fotók: Drozd Milan. A többi képért KATT a fotóra!

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége januárban több kategóriában alkotópályázatot hirdetett, ahová olyan pedagógusok küldték munkáikat, akik a tanítás mellett más művészi területen is jeleskednek.

A pályázatra 45 intézményből 55 pedagógus 178 művet küldött, ezeket szakavatott zsűri bírálta el. A beküldött műveket ötletesség, eredetiség, minőség és művészi színvonal alapján rangsorolták.

A zsűri tagjai: Fotó, számítógépes grafika - Cséfalvay Á. András, Tóth Ferenc, Dobos Barbara. Képzőművészet - Feke Arnold, Török Bianka, Török Zita. Iparművészet - Csémy Éva, Ferdics Béla, Novák Ágota. Irodalom - Aich Péter, Hogya György, Laboda Róbert. Zene, zeneszerzés - Dobri Dániel, Zsapka Attila.

A résztvevő pedagógusokat elismerésben részesítették, a legjobbak díjakat is kaptak, illetve az arany-, ezüst- és bronzsávba sorolt alkotásokat közkinccsé nyilvánították. A kiállításmegnyitó a járványhelyzet következtében kissé máshogy alakult, mint azt eredetileg tervezték.

Az aranysávba sorolt műveket eredetileg Rozsnyóban szerették volna kiállítani, a Pedagógusok Országos találkozóján, azonban ez őszre tolódott, így már most megtekinthetőek a Limes galériában Farkas Veronika, a galéria igazgatójának jóvoltából.

Nem minden alkotó tudott megjelenni a megnyitón, ezért az eseményről videófelvétel is készült, illetve a tervek szerint az aranysávba besorolt művek egy kiadványban is megjelennek majd.

A kiállítást Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nyitotta meg, az eredményeket Vörös Mária, a szövetség alelnöke, és Novák Mónika ismertették. A kiállítás július 4-ig megtekinthető az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett. Hétköznapokon 13 és 17 óra között, más napokon pedig telefonos egyeztetést követően.

Hupka Adrián