Szlovákiai magyar produkció színészei taroltak Kisvárdán

2017. június 25. - 11:06 | Kultúra

A komáromi-kassai koprodukcióban készült Bányavakság három színészi díjat nyert a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján.

Szlovákiai magyar produkció színészei taroltak Kisvárdán
A három díjazott, balról Benkő Géza, Fabó Tibor és Vasvári Emese (Fotó: Jókai Színház)

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabját a Kassai Thália Színház igazgatója, Czajlik József rendezésében tavaly októberben mutatták be Komáromban, novemberben pedig Kassán.

A sötét tragikomédia története egy kis községben zajló helyhatósági választások körül bonyolódik, ahol az addigi polgármesternek, Inczének kihívója akad a hungarista Izsák személyében, mindeközben azonban nyomozás is folyik kettejük gyanús ügyei miatt.

Fabó Tibor, a Jókai Színház Jászai-díjas színésze Incze megformálásáért elnyerte Kisvárdán a legjobb férfi főszereplő díját, míg a legjobb női főszereplő ugyanitt a polgármester feleségét megformáló Vasvári Emese lett. A színdarabból harmadikként Benkő Gézát is díjazták Florin, a piszkos ügyekben eljáró román nyomozó szerepéért.

A kisvárdai fesztiválon a legjobb előadás díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színdarabja, a Liliom kapta, melyből Benedek Ágnes hazaviheti a legjobb női mellékszereplő elismerését, Vass Zsuzsanna pedig a legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat.

(SzT)