A szlovákiai magyar választók nagy kudarca!

Barak László | 2017. november 6. - 11:52 | Vélemény

Szlovákiában rendszerváltással végződtek a megyei választások. Egy mondatban így is véleményezhetnénk a hétvégi voksolást, ha a végeredményt minimum ötven százalékot meghaladó arányban állították volna be a választók. És teljes körű lett volna a rendszerváltás.

A szlovákiai magyar választók nagy kudarca!

Elsősorban a részvételi arány miatt nem volt az. A választói részvételi arány ugyanis mindössze 29,95 százalékos volt. A magyarok lakta választói körzetekben pedig még ennél is alacsonyabb, alig haladta meg a 20 százalékot.

Ennek ellenére a szlovákiai politikai kultúra markáns pozitívuma, hogy az újfasiszta Marian Kotleba simán ki lett rúgva a besztercebányai megyeelnöki posztról. Akárcsak a demagóg Tibor Mikuš Nagyszombat megye éléről. Utóbbi ugyan nem egy náci csökevény, mint Kotleba, viszont vérdemagóg régi struktúra, aki több választási cikluson át úgy uralta a megyét, mint a kommunista pártbizottságok 1989 előtt az országot. Berényi József (MKP) megélhetési közszereplővel együtt gurítottak, machináltak, osztogattak és fosztogattak. A Magyar Közösség Pártja megyei képviselői által biztosított kényelmes többségben, amíg Mikuš korsója el nem lett törve most a kúton...

Berényi viszont ezúttal is megúszta, a dunaszerdahelyi járásbeli választók pedig még a csapatát is megtartották, hiszen mind a nyolc kiadó megyei képviselői mandátumot azoknak a pártembereknek adták, akik eddig is a szekerét tolták.

Ha tehát vannak figyelemre méltó tanulságai a megyei választásoknak, az egyik egészen biztosan az, hogy a szlovák választók politikai kulturája magasabb szintű, mint a szlovákiai magyaroké.

Még mielőtt valaki ettől a konklúziótól esetleg hülyét kapna olvasás közben, figyelje meg a végeredményt: Nagyszombat megye szlovák választói (elenyésző számú szlovákiai magyar választóval együtt) leváltották posztjáról a demagóg, simlis Mikušt. Ugyanígy járt az újfasiszta Kotleba Közép-Szlovákiában.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: