A szlovákiai nők több mint egyharmada már volt erőszak áldozata, rendőrséghez csak kevesen fordulnak

2020. július 26. - 14:36 | Belföld

A felnőtt szlovákiai nők 34 százaléka már volt fizikai vagy szexuális erőszak áldozata – derült ki az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) összeurópai felméréséből.

A szlovákiai nők több mint egyharmada már volt erőszak áldozata, rendőrséghez csak kevesen fordulnak
Fotó: illusztráció

Mária Patakyová ombudsman szerint a nők ellen elkövetett erőszak jelentős társadalmi probléma Európa-szerte, amely elsősorban a berögződött nemi sztereotípiákból és az erőszakkal szembeni toleranciából fakad.

Michaela Pavelková, az ombudsmani iroda kommunikációs osztályának munkatársa a SITA hírügynökséggel közölte, az erőszakos esetek nagy százalékát továbbra sem jelentik a rendőrségen. Az FRA felmérése szerint a bántalmazott szlovákiai nők mindössze nyolc százaléka értesítette a rendőrséget. A fizikailag vagy szexuálisan megtámadt nők 12 százaléka kért orvosi segítséget.

Az erőszak elleni harcban fontos szerepe van a megelőző jellegű aktivitásoknak, azáltal ugyanis, hogy a problémáról beszélnek, elmagyarázzák az okát, azok a nők is könnyebben felismerik a problémát, akiket érint. Ugyanis nemcsak a fizikai, hanem a pszichikai, a szexuális és a gazdasági erőszak is elterjedt.

Az ombudsman szerint fontos, hogy a nők ellen elkövetett erőszak ne maradjon a ház falain belül, az áldozatoknak ugyanis segítségre és támogatásra van szükségük.

A Centrum Slniečko nevű szervezet igazgatónője, Mariana Kováčová szerint az államnak felmérést kellene készítenie azzal kapcsolatban, hogy milyen szolgáltatások állnak rendelkezésre, amelyek az áldozatok támogatására és tanácsadásra összpontosítanak, és támogatni az erre irányuló kezdeményezéseket.


(cas.sk)