A szlovákiai orvosokat követve helyezné letétbe felmondását 4 500 magyarországi orvos, mert fejükre nőtt a kormány

2022. december 8. - 19:55 | Külföld

Rendkívüli országos küldöttgyűlést szervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert szerdán a szakmai kifogások ellenére is simán elfogadtak a képviselők az Országgyűlésben számos egészségügyi jogszabályt módosító törvénycsomagot. Így válik lehetővé egyebek mellett az alapellátási ügyelet átalakítása a kormány számára, az ellátórendszer további erős központosítást, valamint a praxisok újraosztását.

A szlovákiai orvosokat követve helyezné letétbe felmondását 4 500 magyarországi orvos, mert fejükre nőtt a kormány
Illusztráció -MTI

Három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre – mondta a Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke. Hozzátette, 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A szóban forgó orvosok mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

– Egyelőre még nem gyűjtjük a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt – közölte Álmos Péter, aki hozzátette: „ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv.”

Vianepszava.hu