Szlovákiai sérültje is van a bécsi terrornak

2020. november 3. - 16:25 | Külföld

Egy szlovákiai sérültje is van a hétfő esti bécsi iszlamista merényletsorozatnak - nyilatkozta a külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Juraj Tomaga.

Szlovákiai sérültje is van a bécsi terrornak
Fotó: TASR/AP

"Igen, megerősíthetem, hogy a tegnapi bécsi támadások kapcsán az osztrák fél tájékoztatott minket egy szlovákiai sérültről". Tomaga jelezte, a szaktárca konzuli segítséget nyújt a történtekkel kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy a minisztérium egy szlovák diplomatát küldött abba a kórházba, ahol az ellátásra szorult hölgyet kezelik.

Mint ismeretes, hétfő este egy szélsőséges merénylő kezdett lövöldözni a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és huszonketten megsebesültek. A történtekkel összefüggésben az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A hétfő este történtekről, illetve az ismertté vált részletekről kedden több sajtóértekezleten számolt be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. A miniszter leszögezte:

egyelőre semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

A terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint este nyolc óra körül. Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és négy ember életét oltotta ki. A merénylővel a rendőrség kilenc perc alatt végzett.

A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették - közölte Karl Nehammer. A politikus korábban felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

TASR/MTI