A szlovákiai termékek külföldön is konkurenciaképesek

A szlovákiai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók döntő 93 százaléka úgy véli, hogy termékeik mindenképpen konkurenciaképesek külföldön is.

Jelenleg az aktív szlovákiai gazdáknak nem egészen a fele exportálja produktumait. A CEEC Research elemző társaság a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériummal közösen végzett felmérést a kérdésben.

A kivitel szempontjából a legkedvezőbb perspektívát Csehországban látják a szlovákiai gazdák ((47 %), a további a listán Lengyelország (42 %), majd Ausztria (30 %). Ezzel szemben nem éppen kedvező üzleti partner Ukrajna (6 %).

"Az agrártárca támogatásának köszönhetően a szlovákiai élelmiszer- és üdítőital-gyártók az idei évben már három jelentős nemzetközi kiállításon mutatkozhattak be. Januárban – tizenegy év kihagyás után – ott lehettek a berlini Grüne Woche seregszemlén, majd az ugyancsak Németországban megrendezett Biofachon. S első alkalommal lehettek részesei a világ legnagyobb élelmiszer-kiállításának Dubaiban, ahol a Gulfoodon 120 ország mintegy 5 000 vállalata mutatkozott be" – részletezte a Paraméternek Michal Feik mezőgazdasági minisztériumi szóvivő.

(sb)