A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása egy találkozó kezdeményezését kérte az államfőtől

2020. december 3. - 11:35 | Belföld

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) felkérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy kezdeményezzen egy találkozót, amelyen jelen lenne mindenki, aki részt vesz a központi válságstáb határozatainak meghozatalában.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása egy találkozó kezdeményezését kérte az államfőtől
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A ZMOS azt várja, hogy az elnök asszony pozíciójából adódóan szorgalmazni fogja az egyértelmű, érthető és átgondolt döntéseket, valamint az ezeket követő, adekvát lépéseket. A társulás egyben állásfoglalást kér Mária Patakyová ombudsmantól a diákok tesztelésének ügyében. A TASR hírügynökséget Michal Kaliňák, a ZMOS irodájának igazgatója tájékoztatta csütörtökön.

Branislav Tréger, a ZMOS elnöke és Liptovký Hrádok polgármestere szerint az egységes politikai állásfoglalások hiánya, a rosszul megvalósított kommunikáció, a COVID-19-tesztelésre való felkészülést kísérő technikai problémák, valamint a viszonylag gyorsan változó álláspontok és az alapiskolások tesztelésével kapcsolatos információs káosz okozta stressz nem teremt kedvező társadalmi légkört. Hozzátette: sajnálatos, hogy éppen az adventi időszakban polarizálódik a társadalom és nő a bizalmatlanság az emberek között.

A ZMOS az ombudsmantól azt kérte, hogy foglaljon állást a tanulók tesztelésével járó kockázatokkal, valamint azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a legmegfelelőbb módon biztosítani a tesztelést.


(TASR)