A Szlovákiai Városok Uniója kész támogatni az iskolai tesztelést

2020. november 26. - 20:49 | Belföld

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) kész támogatni a tesztelést az önkormányzatok által fenntartott iskolákban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daniela Piršelová, az unió szóvivője az oktatási minisztériummal és a városok vezetésével folytatott csütörtöki találkozó után.
 

A Szlovákiai Városok Uniója kész támogatni az iskolai tesztelést
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Az unió úgy véli, ahhoz, hogy a projekt sikeres és eredményes legyen, a tesztelésnek kötelezőnek kell lennie, ezért azt várja, hogy az állam kidolgozza ennek törvényi hátterét. A városok együttműködést várnak az összes érintett intézménytől.

„A projekt célja, hogy karácsony előtt újra elkezdhessenek iskolába járni a gyerekek”

- mondta Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának elnöke.

A szervezet tájékoztatása szerint a városok vezetése mindent megtesz, hogy a projekt sikeresen és biztonságosan megvalósulhasson.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter feladatul kapta a központi válságstáb ülésén, hogy hétfőig (november 30.) találjon megoldást arra, hogy december 7-től újra iskolába járhassanak a gyerekek. Ehhez szükség van a diákok és a szülők rendszeres tesztelésére. Ennek költségeit az állam állná, de a tesztelést az iskoláknak és az iskolafenntartóknak kell megszervezniük. Gröhling szerint az is elképzelhető, hogy már jövő hét végén, pénteken tesztelhetik a tanulókat.

TASR