Szlovákiaiakat is felültettek, akik elhitték, filmajánlók nézéséből lesznek kőgazdagok!

2022. november 28. - 09:21 | Régió

Az egyik ismert streamingszolgáltató, az HBO Max dizájnjával ellátott oldalra invitáltak személyeket, akiknek különleges munkaajánlatot tettek. Filmajánlókat kellett elindítaniuk, de mindehhez szükség volt arra, hogy előleget tegyenek le.

Szlovákiaiakat is felültettek, akik elhitték, filmajánlók nézéséből lesznek kőgazdagok!
Forrás: Joj TV

A sértetteket a közösségi oldalakról invitálták azzal, hogy az ismert streaming szolgáltatónak fognak dolgozni. Az egyik sértett nő a Joj TV-nek nyilatkozott név és arc nélkül arról, hogy az alapvető feladat az volt, hogy elindítsák az ajánlókat, megnézzenek belőle 15 másodpercet, és minden egyes videó után 80 cent járna.

Erre a célra létrehoztak egy applikációt, a mögötte álló társaság pedig bitcoinban fizetett volna. Ahhoz, hogy az emberek részt vegyenek ebben, előleget kellett letenniük, melynek összege attól függött, milyen szinten szeretnének részt venni. A minimum 100 € volt a maximum pedig 36 ezer.

A csalók azzal csábítottak, hogy a betéthez képest a jövedelmük minden hónapban magasabb lesz. Aztán körülbelül egy héttel azelőtt, hogy az egész streaminglufi kifakadt volna, a társaság arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy lépjenek szinten, verbuváljanak másokat, szervezzenek találkozókat is ebből a célból. "Küldtek nekünk képeket is arról, hogy az emberek milyen találkozókat szerveztek már, és hogy ezért milyen jutalmakat kapnak. Kaptunk képeket arról, hogy okosórákat vgy airpodokat vásároltak" - mondta.

Elsőre tehát úgy tűnt, hogy minden klappol, ráadásul egy hónap után jött vissza pénz. Amikor viszont a mit sem sejtő résztvevők befizették a magasabb előleget, zárolták a számláikat azzal az indokkal, hogy az adóhivatal tart ellenőrzést náluk. A sértettek kérték vissza a pénzüket, de csak sértéseket kaptak. "Ettél már valaha sz*rt? Általában szereted a szexet?" - ilyen és ehhez hasonló kérdések érkeztek hozzájuk.

Ondrej Macko informatikus közölte, hogy a múltban több ehhez hasonló, piramisjátékszerű próbálkozás is indult Csehországból, és a mostani is arra utal, hogy nem először csinálják az illetők, noha a szövegek az oldalon szlovákul jelentek meg.

Az egyik sértett "csupán" 300 eurót veszített, de ismer olyanokat, akik ezreket. Büntető feljelentést egy 41 éves nő tett Vranov nad Topľou-ból.

Szakemberek szerint nem egyszerű kinyomozni azokat, akik az egész mögött állhattak, annál egyszerűbb viszont nem elhinni, hogy az interneten csak úgy a semmiből fogunk pénzt keresni.

(Joj TV)