Szlovákiaiként már Angliából vagy Amerikából is hazajöhetsz a nyitott határokon, applikáció se kell

2020. június 8. - 14:20 | Belföld

A múlt héten megnyílt határokon, Csehország, Ausztria vagy Magyarország felől már lényegében más országokból hazatérő szlovákiaiak is bejöhetnek az országba, ráadásul az eKaranténa applikációra sem lesz szükségük. Viszont be kéne jelenteniük, hogy megjöttek - számolt be erről a Joj TV.

Szlovákiaiként már Angliából vagy Amerikából is hazajöhetsz a nyitott határokon, applikáció se kell
Illusztráció

"Holnap utazom autóbusszal Angliából prágába. A biztonság kedvéért felhívtam a Regionális Közegészségügyi Hivatalt, de a hölgy mondta, hogy sem karanténra, sem applikációra nincs szükség" - árulta el egy Angliában élő szlovák állampolgár.

Az említett három ország irányából érkezők számára valóban nincs szükség az okostelefonos alkalmazás telepítésére. Be kell azonban jelentkezni a közegészségügyi hivatalnál, és házi karanténba kell vonulni két hétre. Ez azk számára érvényes, akik a nyitott határokon nem azokból az országokból, tehát nem Csehországból, Magyarországról vagy Ausztriából, hanem valamely más államból térnek haza.

Tehát a fent megszólaló illető, vagy a tévériportban megszólaló úr Amerikából hazatérő lánya számára is.

A házi karantént ugyan így nem tudják ellenőrizni az applikáción keresztül, azt viszont megteheti majd a rendőrség. A Közegészségügyi Hivatal felhívja a hazatérők figyelmét, hogy a regionális kirendeltségeiknél való jelentkezésük esetén tájékoztatják őket a teendőkről, valamint arról is, hogy mit kell tenniük, ha esetleg jelentkeznének náluk a Covid-19-re emlékeztető tünetek.

Az, hogy végül is jelentkeznek-e, határellenőrzés híján végeredményben a hazautazókon múlik, a hivatal viszont bízik abban, hogy felelősségteljesen fognak viselkedni, és megteszik.

(Noviny.sk)