Szlovákiának mintha nem lenne kormányfője, de pedagógusai meg igen, és ők több pénzt érdemelnek

2022. június 15. - 13:29 | Belföld

A legnépszerűbbnek mért szlovákiai politikus kiállt az újságírók elé és elmondta a maga "egyre rosszabbul élünk" beszédét. Peter Pellegrini érzi, hogy most számára lejt a pálya, erre most rájátszott egy kis pedagógusi béremelési javaslattal, meg a mindenkori ellenzék mantrájával, miszerint a kormány "monnyon le", lehetőleg minél hamarabb, mert attól lesz jobb mindenkinek. De legalább az ellenzék jeles képviselőinek. Azonban a kabinet egyelőre a helyén van, és az is a tanítóink fizetésével foglalkozik.

Szlovákiának mintha nem lenne kormányfője, de pedagógusai meg igen, és ők több pénzt érdemelnek
Fotó: TASR

A Hlas vezetője, a nagy népszerűségnek örvendő Peter Pellegrini érzi a csít, meg tudja, mi a csízió. Így meg könnyűnek tűnik felvázolni, mi a helyzet Szlovákiában, meg azt, hogy mire van szüksége a népnek. Az exminiszterelnök fájlalja, hogy bár hatalmas az infláció, ám a kormány tétlenkedik, és nem tesz semmit. Vagyis inkább csak keveset, mert azért keveseknek adott kis pénzt. Pedig az emberek többet érdemelnek, és nagyobb segítségre lenne szükség. Ott van mindjárt jó példának a szomszédos Ausztria, ahol az ottani kabinet sokkal több polgárhoz juttatott vaskosabb összeget.

De mi nem vagyunk boldog Ausztria, nálunk sztrájkkal kell kikényszeríteni a jólétet, ahogy azt - teljesen jogosan - teszik a pedagógusok, illetve hasonlóra készülnek az önkormányzatok, valamint a szakszervezetek is. Pellegrini szerint a kormány egyenes adásban hullik darabjaira, hiszen már a koalíciós tanács sem működik teljes összetételben, utalt a pártelnök arra, hogy Richard Sulíkék az adóemelési fóbiájuk, meg Igor Matovič támadásai miatt inkább szabotálják a négypárti egyeztetéseket.

Egy ilyen helyzetben emlékeztetett Pellegrini arra, hogy a 2020-as kormányváltásig az ő miniszterelnöksége idején minden évben 10 százalékkal npőtt a pedagógusok bére, míg az elmúlt két évben összesen másfél százalékkal. Pedig

egy újabb 10 százalékos emelésre "mindössze" 180 millió euróra lenne szükség, ami a képviselő szerint nem egy eget rengető összeg. Persze, úgy nehéz ilyet összehozni, véli az ellenzéki pártelnök, ha az országnak nincs is kormányfője, hiszen Eduard Heger mintha nem is létezne.

Helyette viszont van egy Matovičunk, aki oligarchaként irányítja az országot, de jaj annak a minisztériumnak, amelyik nem tartozik a pénzügyminisztérium kedvencei közé. És sajnos ilyen tárca az oktatásügyi is, ahol az SaS embere a miniszter.

De nem baj, mert itt van Peter Pellegrini, a Smernek két éve hátat fordító sztárpolitikus, és ő bizony azon nyomban beterjeszti a parlament elé azt a javaslatot, miszerint minél hamarabb emeljék meg ezzel a taz százalékkal a tanítók fizetését. És ez mind semmi! Azt is bejelentette az ország legnépszerűbb pártjának vezetője, hogy a Hlas kitart Heger menesztése mellett. Mert a szlovák kormányfő olyan embereknek adhatná át a hatalmat, akik tudják, mit kell tenni Szlovákiában, ezért ennek érdekében meg előrehozott választásokat kellene tartani.

Közben meg, szerda lévén, egy darabig ülésezett a Heger-kormány, amelyik még - Pellegrini nagy bánatára - a helyén van. Annyira, hogy

Matovič megint úgy vette elő a pedagógusi béremelés témáját, hogy azt adóemeléshez kötötte. Ez meg nem jósol semmi jót, mivel a koalíciós SaS zsigerből elutasítja a közterhek emelését,

és a pénzügyminiszter korábbi hasonló lépésekor élt is a vétójogával.

Aztán szerdán, nem sokkal dél előtt jött a hír, hogy a kormány berekesztette az ülését, mert összehívták a kabinetet működtető négy párt alkotta tanácsot. Mert azt nem árt eldönteni, hogy egy esetleges béremelést milyen forrásokból finanszírozna az állam. Ráadásul az egészségügyi miniszter is lépett egy konkrétat, és ma kiderült, hogy a nővéreknek havi 700 euróval, az orvosoknak meg 500 euróval magasabb fizetést javasol. Szóval lesz miről egyeztetni a koalíciós tanácson, ahol úgy kell versenyezni Pellegrini ígérgetésével, hogy az SaS vonakodik egy asztalhoz ülni a párt vezetőjét minden kudarc miatt bűnbakként kezelő Matovičcsal.

(sp)