"Szlovákiát a járvány miatt humanitárius válság fenyegeti"

2021. november 17. - 07:19 | Belföld

Szlovákiát a koronavírus-világjárvány miatt humanitárius válság fenyegeti. A járványhelyzet rendkívül súlyos. Ezt a keddi kormányülés után jelentette ki Alena Košťálová, a szakmai konzílium egyik tagja, hozzátéve: ha nem sikerül javítani a helyzeten, előfordulhat, hogy a COVID-19 betegségben szenvedő pácienseket a kórházak már nem lesznek képesek fogadni. A szakértők felszólítottak mindenkit, hogy oltassa be magát a betegség ellen.

"Szlovákiát a járvány miatt humanitárius válság fenyegeti"
Fotó: TASR

"A pandémiavonat mára annyira felgyorsult, hogy ha nem fékezzük meg, akkor tényleg egy humanitárius katasztrófába rohanunk bele"

- figyelmeztetett a szakértő. Hozzátette: az egészségügyi intézményeket ténylegesen az összeomlás fenyegeti, és ha Szlovákiában ez a tendencia folytatódik, akkor egy idő után sem az ellátásra szoruló "covidos" páciensek, sem a más betegségekben szenvedő páciensek nem fognak bejutni a kórházakba.

A keddi kormányülés után Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő is arról beszélt, hogy egyre gyorsabban telnek meg a kórházak Szlovákiában, főleg a lélegeztetőgépekkel felszerelt intenzív osztályok. Heger szerint közel állunk ahhoz a kritikus ponthoz, amikor már nem fog mindenki bejutni a kórházakba. Egyre nagyobb problémát jelent a halottak tárolása is.

A kormányfő figyelmeztetett, hogy a koronavírus-fertőzött betegek számának további növekedése esetén az alapvető egészségügyi ellátáson kívül minden más kezelést korlátozni kell majd. Ezért arra szólította fel az oltatlanokat, hogy oltassák be magukat a COVID-19 ellen. Kilátásba helyezte az oltóközpontok kapacitásának megerősítését.

(TASR)