A szlovákok az egyetlenek az Unióban, akik nem örökíthetik meg drónnal a kirándulásuk pillanatait

2021. június 6. - 13:28 | Belföld

Más európaiak drón segítségével rögzíthetik például a hegyekből nyíló kilátást. A szlovákiaiak számára viszont ez illegális cselekedet.

A szlovákok az egyetlenek az Unióban, akik nem örökíthetik meg drónnal a kirándulásuk pillanatait
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az év elejétől a kamerával rendelkező drónpilótának regisztrálnia kell magát az Európai Unió nyilvántartásába, és minden országnak el kellett készítenie a saját regisztrációs rendszerét. Szlovákia még az előkészületeket sem kezdte meg, és ebben a szabadságolási időszakban már nem is fog érkezni vele.

„Nagy kár, hogy a Szlovákia nem intézte el ezt az ügyet” – mondja Juraj Dudáš, az UAVAS Pilóta nélküli Légijárművek Szövetségének elnöke.

„A jogszabályok lassú elfogadása blokkolja ezt az egyre növekvő szegmenst, amely érdekes az üzleti élet számára, és egyben nagyon szép hobbi.”

Milyen szabályok vonatkoznak az Unióban 2021 januárja óta?

Minden 250 grammnál nehezebb, vagy kamerarendszerrel felszerelt drónt be kell regisztrálni az Európai Unióban. Ehhez a pilótának, legyen az hivatásos vagy amatőr, ki kell töltenie az adatokat és meg kell csinálnia egy online tesztet.

Ezután egyfajta „rendszámot” kap, ami egy egyedi 12 jegyű azonosító szám. Ezt fel kell tüntetnie a drónján.

Miért nem regisztrálhatnak szlovákiai emberek?

Regisztrációra nincs lehetőség, mert a Közlekedési Minisztérium még az európai irányelv hatálybalépésétől számított hat hónap elteltével sem készítette elő a rendszert.

A Pénzügyminisztérium nem adott hozzá pénzt, a Közlekedési Minisztériumnak magának kellett bebiztosítania az anyagiakat.

A becsült ár Ivan Rudolf minisztériumi szóvivő szerint 700 000 euró, most készítik hozzá a pályázatot. Mivel az ilyen versenypályázatok akár egy évig is eltarthatnak, az idei kirándulós szezon végéig biztosan nem készül el a rendszer.

Ez problémát okoz a profi operatőröknek vagy a külföldön megrendelt fotósoknak is.

A modellezők is panaszkodnak, akik most nem tudnak külföldi versenyeken indulni, mert kérik tőlük a regisztrációs számot, de a hazájuk ezt nem képes kiadni.

Lehet repülni Szlovákiában?

Amíg Szlovákia új irányelvet nem vezet be, Ivan Rudolf szerint a meglévő szabályok érvényesek. A drónok működésének két kategóriáját különböztetik meg.

Az "A" kategóriában szabadidős repülésről van szó, a pilótának nem kell regisztrálnia a drónt és repülési engedéllyel sem kell rendelkeznie. Ez vonatkozik a 0,9 kilogrammos gépekre, amelyek nem repülhetnek át embercsoportok felett és nem mozoghatnak az ún. ellenőrzött légtér, különösen a repülőterek környékén. Ugyancsak nem repülhetnek a városok lakott területei közelében és hasonlók.

Ebbe a kategóriába tartoznak a nagyobb drónok vagy repülőgép-modellek is, amelyeknek legalább 50 méterre kell repülniük az emberektől. Csak napközben repülhetnek és a pilóta közvetlen felügyelete alatt kell lenniük.

A többi drón a "B" kategóriába tartozik, ahol a pilótáknak teszteket kell teljesíteniük, és engedélyre van szükségük a repüléshez. Minden kereskedelmi célra használt drón ide tartozik.

(sme.sk)