Szlovákul is elindul a Nézőművészeti Főiskola

2018. október 30. - 16:48 | Kultúra

A Szlovák Nemzeti Színházban, Pozsonyban november 3-án szombaton és 4-én, vasárnap mutatják be Czajlik József rendezésében Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című színházi szatíráját.

Szlovákul is elindul a Nézőművészeti Főiskola
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A legendás darabot Magyarországon már 2003-tól játssza Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László, Árkosi Árpád rendezésében. A kultikus előadás már túl van a 350. reprízen.

A darab a közeljövőben játszódik. A nézők és a színházi alkotók közötti viszony 2020 januárjára, annyira elmérgesedett, hogy sokszor nyílt konfliktusokba, szinte háborús helyzetbe csapott át, és a kormány úgy döntött bezárja a színházakat. A 2035/36-os évadban egy pici, de annál lelkesebb csapat eldöntötte, megoldja a problémát és eléri, hogy ismét játszhassanak a színházak – kineveli az új idők új nézőjét, főiskolai szinten nézőművészeket fog képezni. A hallgatókat többek között olyan tantárgyak várják, mint a teátrobiontológia, a szék-tudomány, a sírástréning, a taps-elmélet és gyakorlat és ki tudja a legvégén talán még az egyszerre megvetéssel sújtott és hőn áhított katarzist is sikerül elérni.

Az előadás két excentrikus, egymással állandó vitában lévő nézőművészeti oktatóját Alexander Bárta és Robert Roth játssza, odaadó famulusukat, Színházi Danikát, a világ talán legnagyobb nézőművészét, pedig Daniel Fischer kelti életre. Az előadásban Daniel Fischer zenekara, a zömmel színészekből álló Orchester Jeana Valjeana játszik.

Az alkotócsapatban a Thália Színház több tagja is helyet kapott: amellett, hogy a színház igazgatója Czajlik József rendezi az előadást, Kántor Kata koreográfusként, Lakatos Róbert zeneszerzőként és Forgács Miklós dramaturgként vett részt a próbafolyamatban. Emellett két olyan alkotó is felbukkan a stáblistán, akik hosszabb ideje állandó, visszatérő munkatársai a kassai Thália Színháznak és Czajlik Józsefnek. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket pedig Őry Katalin tervezte. Érdekesség, hogy Alexander Bárta a kilencvenes években, még pozsonyi színművészetis tanulmányai előtt, a kassai Thália Színházban kezdte a pályáját.

(-)

Címkék: Czajlik József