Szlovákul tanulhatnak a háborús menekültek Dunaszerdahelyen

2022. április 6. - 18:32 | Régió

Szlovák nyelvtanfolyamot indítottak az Ukrajnából menekülni kényszerülőknek Dunaszerdahelyen. A jótékonysági alapon működő tanfolyam kezdeményezője Bondor Eszter mozgásterapeuta. Ő mesélt a Paraméternek a részletekről.

Szlovákul tanulhatnak a háborús menekültek Dunaszerdahelyen
A donio.sk felvétele

Mint elmondta, náluk is lakott egy menekült család. Ekkor döbbent rá, hogy Dunaszerdahelyen és környékén milyen sok hazáját elhagyni kényszerülő ember él. „Úgy éreztem, tennem kell valamit, amivel segíthetek nekik. Fontosnak tartottam, hogy a járásunkban szétszórva élő menekülteknek legyen egy helye, ahol találkozhatnak, így március 20-án a kollégáimmal létrehoztunk a munkahelyünkön, a Szivárvány Fejlesztő Központban egy közösségi teret, ahol ezek az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek“ – mondta Eszter.

Az említett találkozón felmerült a szlovák nyelv elsajátításának igénye.

„A segítségünket kérték, hogy elkezdhessék tanulni a nyelvet. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a beilleszkedésüket és a munkakeresést könnyítené meg számukra, de lelki erőt is meríthetnének belőle. A rendszeres személyes találkozó pszichés megtartó erővel bírhat. Gondoljunk csak bele, ezek az emberek otthon mind aktívak voltak, dolgoztak, tették, amit tenniük kellett. Most viszont csak várnak, minden bizonytalan körülöttük és semmit sem tudnak tenni. A tanfolyam leköti őket, elvonja kicsit a figyelmüket a borzalmakról“

– fejtette ki a mozgásterapeuta, aki a kérésre reagálva el is kezdte megszervezni a nyelvtanfolyamot.

Talált tanárokat, akik kedvező áron vállalták a háborús menekültek oktatását. Természetesen a kezdeményező ezt nem tudja önerőből finanszírozni, ezért jótékonysági gyűjtésbe kezdett. Eddig 910 euró gyűlt össze, amiből a múlt héten már el tudták indítani a kurzust. Jelenleg 60 személyt tudtak fogadni, két jelenléti és két online csoport működik. Az összegyűlt pénzből május végéig tudják folytatni a tanítást. Annak érdekében, hogy hosszabb ideig tarthasson a tanfolyam további anyagi segítségre lenne szükségük.

„Aki úgy érzi, hogy ez fontos, az kérem, segítsen“

– húzta alá Eszter.

A tanfolyamot a www.donio.sk weboldalon keresztül lehet támogatni.

(SzC)