A szlovmagy Orbán-paradoxon, avagy Kollár ne mondja ki azt, amiben Orbánnal ért egyet az irredenta

Ardamica Zorán | 2022. április 14. - 22:07 | Vélemény

Igencsak felkapta a vizet – de nem locsolkodás céljából – a hazai magyar politikai elit legelitebben legmagyarabb elitje. Mert ugyebár a szlovák parlament elnökének kicsúszott a száján egy megjegyzés, mely szerint Orbán feldarabolná Szlovákiát.

A szlovmagy Orbán-paradoxon, avagy Kollár ne mondja ki azt, amiben Orbánnal ért egyet az irredenta
Kollár és Orbán Budapesten - MTI

Ez ellen történetesen azok hőbörögnek a leghangosabban, akik amúgy a legkeményebb Orbán-hívők e tájakon. Szerintük ez logikus, hiszen a házelnök ne keltsen félelmet a szlovákiai magyarokban (mitől?), és főleg ne állítsa be őket az ország ellenségeinek.

Miközben ennek az irredenta bandának a legfőbb kapcsolódási pontja Magyarországgal és Magyarország Kormányával a nemzeti önzés. Amely nemzeti önzésnek mindig alapeleme volt a szlovákokkal, románokkal stb. szembeni magyar felsőbbrendűség, valamint a hivatalosan gyáván elhallgatott, de „egymás között” soha meg nem kérdőjelezett mindent vissza elv. (Lásd pl. a Nagymagyarország-térképek kultuszát.)

Hogy Magyarország egyelőre geopolitikai értelemben nem, de minden más értelemben nemzetegyesítésnek álcázott/nevezett lépések sorát teszi meg évek óta, mégpedig viszonylag szisztematikusan, csak a bolond nem látta. Miután azonban elkezdte visszavásárolni az itteni embereket (dotációs politika – ami emlékeim szerint már Dzurindának sem tetszett), majd pedig nemrég az egyes fontosabb (szimbolikus és az azon túllépő konkrét nemzetpolitikai értelemben fontosabb) épületeket és telkeket, azonnal felugrott a szlovák külügy első embere. Mert pont azt a cselekvési tervet látta e mögött, amely a fent említett elvre épül. Tegyük hozzá: 2022-ben az EU-ban. Hát nem gyalázat? De, az. Ráadásul szemtelenül.

Nem kell, kérem, azon csodálkozni, ha a szlovák fél kimondja, mi nyugtalanítja. Meg kell neki magyarázni és be kell bizonyítani, hogy az aggodalom felesleges.

Csak éppen lehetetlen ezt elmagyarázni, ha közben a szlovák fél aktív visszaszerzési politikával szembesül, ugyanazt látja Európa minden magyarlakta országában, ráadásul a szlovmagy közvélemény (felmérések híján elég belepillantani a FB hangos népének többségi véleményébe) minimum látszatra szintén vevő lenne egy jó kis geopolitikai újraelosztásra.

Na mármost, amennyiben az Orbán-hívők többek között és nagyjából elsősorban a magyar nacionalizmus és irredentizmus miatt hívői a kétharmadlovagnak, akkor ezek az emberek ne mondják már meg a bármennyire is szerény elemzői képességekkel felruházott szlovák házelnöknek, hogy ne vádolja őket magyar nacionalizmussal és irredentizmussal. Hiszen kész skizofrénia Orbánt prédikálni és közben orbáni politikát tagadni.

Nincs logika ugyanis abban, hogy a magyar óhajthassa a „felparcellázást”, ám a szlovák ezért ne tarthassa ellenségnek a szlovák területi szuverenitás megkérdőjelezőjét.

Még szerencse, hogy remélhetőleg elég meggyőzően látszik a szlovák politikai elit számára (köszönhetően pl. 2 platformnak a Szövetségben, valamint számos hazai magyar társadalmi és kulturális intézménynek, szervezetnek és sok magánembernek), hogy nem minden szlovákiai magyar ember titkos szexuális vágya egy területi visszacsatolás. A lehetséges arányoktól azért már én is félek. Nem kicsit.