A szociális intézetek készüljenek fel a második hullámra

2020. július 9. - 15:11 | Belföld

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter felkérte a szociális intézeteket, hogy készüljenek fel a koronavírus-pandémia esetleges második hullámára.

A szociális intézetek készüljenek fel a második hullámra
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A védőfelszerelésekből például 14 napra elegendő tartalékot kellene biztosítaniuk. A munkaügyi tárca a csütörtökön kiadott útmutatásában több más javaslatot is megfogalmazott.

A miniszter elmondása szerint a szociális intézeteknek eddig több mint 10 millió euró támogatást nyújtottak, emellett pedig több mint négymillió arcmaszkot, 185 600 sebészeti kesztyűt, 30 000 légzésvédő maszkot, 15 000 védőszemüveget és 2790 liter fertőtlenítőszert osztottak szét közöttük.

A miniszter nem gondolja, hogy Szlovákiát már elérte a második hullám. Szerinte egyelőre csak lokális járványgócokról lehet beszélni, melyek kialakulását főleg külföldi kapcsolatok okozták.

„Tekintettel arra, hogy a határok megnyitását követően nőtt a lokális járványgócok keletkezésének kockázata, múlt héten összehívtam a munkaügyi minisztériumon belüli válságstábot. Feladatul adtam a stábtagoknak, hogy készítsenek elő preventív intézkedéseket. Így ha valahol létrejönne egy újabb járványgóc, azonnal tudnánk reagálni”

– jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatóján Krajniak.

A javasolt megelőző intézkedések egyike, hogy a szociális intézeteknek biztosítaniuk kell 14 napra elegendő tartalékot a védőfelszerelésekből. A tárca javasolja továbbá, hogy az intézetekben kerüljék a testi kontaktust, a látogatókat a szabadban fogadják, a látogatások gyakoriságát és hosszát pedig igazítsák az aktuális helyzethez. Kerülendő a csoportos rendezvények, például csoportterápiák tartása. Ambuláns szolgáltatás esetében ajánlott az ügyfelek számának, illetve a kezelés idejének csökkentése.

„Az első hullám idején láthattuk, hogy a szociális intézetek igazgatói milyen felelősségteljesen viselkedtek. Az útmutatóban ezért nem utasításokat, hanem ajánlásokat fogalmaztunk meg. Az intézetek fenntartói és igazgatói élvezik a bizalmunkat. Képesek felelősségteljesen megítélni a helyzetet, és ha úgy döntenek, jogukban áll szigorítani az óvintézkedéseket”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

TASR