A szociális szolgáltatások díját a szolgáltató határozza meg

2018. november 12. - 19:55 | Belföld

A Szociális Biztosító (SP) nem határozza meg és nem is számolja ki azt az összeget, amelyet a nyugdíjból levon a különböző szociális szolgáltatásokért.

A biztosító az adatokat a szolgáltatótól szerzi, aki egyedüliként határozhatja meg a befizetendő díj nagyságát. A TASR-nek mindezt Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője mondta el hétfőn, így reagálva Pavol Ščepán, a Szociális szolgáltatásban résztvevők országos szövetsége (APSSSR) jogi képviselőjének szavaira, aki kétségbe vonta a fizető polgárok pénzének megfelelő védelmét a behajtás során.

A szövetség egyik észrevétele az volt, hogy a biztosító előnyben részesíti a szociális szolgáltatást nyújtó intézményeket az emberek előtt, akik tiltakoznak a behajtás ellen, mert az a megélhetésüket veszélyezteti.

A Szociális Biztosító azt javasolja azoknak a nyugdíjasoknak, akik nem értenek egyet a szolgáltató által kiszabott összeggel, hogy először a konkrét szolgáltatóhoz forduljanak a kérdéseikkel, ezután pedig esetleg a behajtó szervhez, amely köteles meghatározni, hogy mekkora összeget vonjanak le a nyugdíjból.

A Szociális Biztosító csak olyan összeget von le, amelyet a törvény előír neki. „A lefogott összegről a biztosító minden nyugdíjast értesít, tekintet nélkül arra, hogy valamilyen szociális otthon lakója-e vagy nem. Az írásos tájékoztatás pedig mindig tartalmazza a kiszabott összeg nagyságát“ – magyarázták.

A biztosító nem minden nap találkozik olyan panaszokkal, amelyeket a szociális szolgáltatás díja ellen tesznek. Az APSSSR két konkrét esetet is a biztosító elé terjesztett, amelyben szintén hasonló problémáról van szó.

TASR