SZÖKÉSBEN: Sátor Lajos "kedvenc" rendőre a legkeresettebb bűnözők közé került

2022. június 4. - 09:54 | Régió

A legkeresettebb európai bűnözők közé került Boris Drevenák exrendőr, a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia egykori tagja.

SZÖKÉSBEN: Sátor Lajos "kedvenc" rendőre a legkeresettebb bűnözők közé került
Boris Drevenák körözési adatai az Europol oldalán (Forrás: eumostwanted.eu)

A szlovák rendőrség pénteken hivatalos közösségi oldalán adott tájékoztatást arról, hogy a közel három éve szökésben lévő Boris Drevenák kiemelt helyen szerepel az Europe's most wanted elnevezésű körözési oldalon. A szóban forgó weboldalt az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye, az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) üzemelteti, és a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető szökésben lévő európai bűnözők körözési adatait teszik közzé rajta.

Az 50 éves Boris Drevenák - akit alvilági körökben "Nagyorrúként" emlegetnek - kiemelt helyet kapott a körözési toplistán.

Boris Drevenák 2018-ban a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter)

Boris Drevenákot 2019 október 8-án ítélte 17 év szabadságvesztésre a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, így a szabadlábon védekező vádlottnak azonnal be kellett volna vonulnia a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Ő azonban már az ítélethirdetésre sem ment el, és azóta szökésben van.

Az exrendőr, aki a '90-es évek végétől a dunaszerdahelyi tízes mészárlás ügyét vizsgáló nyomozócsoport vezető tagja volt, két kapura játszott.

Miután a 2000-es évek legelején Reisz Andor - Sátor Lajos egykori jobbkeze - a bizalmába férkőzött, Drevenák elkezdte azon emberek érdekeit szolgálni, akiket börtönbe kellett volna zárnia.

Ezzel lehetővé tette azt, hogy Sátor Lajost egyszerűen képtelenség legyen elfogni, mivel a bűnszervezet azonnal értesült a csoport tagjai ellen tervezett rendőrségi akciókról. Drevenák ezzel a a dunaszerdahelyi maffia tagjává vált, és részesedést kapott az alvilági alakulat által elkövetett gazdasági bűncselekményekből is.

Lehetővé tette az Écsi-gyilkosságot

Drevenák volt az, aki 2003-ban elárulta bűntársainak, hol lakik Écsi Béla, a Pápay-klán egykori tagja - akit Sátorék azért öltek meg, mert Écsi titkos tanúként szerepelt, és ellenük vallott az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében. Az exzsaru, aki később a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) nyugat-szlovákiai igazgatójává lépett elő, és Écsi rendőrségi kapcsolattartója volt, vádlottársai egybehangzó állításai szerint miután megtudta, hogy a Pápay-klán egykori tagját Sátorék ki akarják végezni, 300 ezer koronát kért kölcsön Écsitől. Amit aztán soha nem kellett már visszaadnia...

Boris Drevenáknak 2005-ben kellett távoznia a rendőrség kötelékéből, miután kollégái körében is nyilvánvalóvá vált, hogy rossz oldalon áll. Büntetőjogi felelősségét azonban akkor még nem, csupán közel 15 évvel később lehetett bizonyítani.

(db)