Szökési kísérlet után lázadás tört ki egy venezuelai börtönben - 29 halott!

2019. május 25. - 07:53 | Külföld

Legkevesebb 29 rab vesztette életét és a biztonsági erők tizenkilenc tagja sebesült meg pénteken az északnyugat-venezuelai Acarigua városának rendőrségi fogdájában történt lázadásban - közölte az El Nacional című venezuelai napilap.

Szökési kísérlet után lázadás tört ki egy venezuelai börtönben - 29 halott!
Illusztráció

Az újság korábban még 23 halott fogolyról jelentett.

Az Una Ventana a la Libertad (Egy ablak a szabadságra) nevű jogvédő csoport úgy tudja, a foglyok több látogatót is túszul ejtettek csütörtökön, amikor pedig a rendőrség különleges alakulata helyi idő szerint péntek reggel megrohamozta a zárkákat, a rendőrőrsön fegyverekhez jutott rabok tüzet nyitottak a biztonsági erőkre. Értesülések szerint gránátok is robbantak az épületben.

A közösségi médiában megjelent egyik felvételen egy maszkot viselő fegyveres rabot lehetett látni két női látogatóval. A fegyveres a videón azt mondja, "kész meghalni", míg a túszok egyike könyörög, hogy tárgyaljon a hatóságokkal.

A történteket egy venezuelai tisztségviselő félresikerült szökési kísérletnek, jogvédők azonban mészárlásnak minősítették.

"Volt egy szökési kísérlet, majd összetűzés keletkezett rivális bandák között" - mondta Oscar Valero, Portuguesa állam polgári védelmi tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. A szökés megakadályozására a rendőrség közbe lépett, s 29 rab meghalt - közölte Valero. Hozzátette: mintegy 355 fogoly volt a zárkákban.

Humberto Prado, a Venezuelai Börtön Megfigyelő Központ jogvédő szervezet szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában viszont arról számolt be: a rabok napok óta követelték a kormányzati ombudsman közbenjárását, hogy ne helyezzék át őket lakhelyüktől távoli börtönökbe, ahol családtagjaik nem tudják majd meglátogatni őket. Az erőszak akkor tört ki, amikor a rendőrség át akarta kutatni a zárkákat és eltávolítani a látogatókat - tette hozzá Prado, aki szerint az eredetileg 250 férőhelyes létesítményben a hivatalos közléssel szemben 540 rabot tartottak fogva.

Az NTN24 venezuelai televízió szerint a sebesülteket a helyi kórházba szállították fokozott biztonsági intézkedések mellett.

Az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő dél-amerikai ország börtönei túlzsúfoltak, s ismételten történnek életeket követelő összecsapások.

Az erőszak a rendőrségi fogdákat sem kerüli el. A venezuelai törvények értelmében legfeljebb 48 órán át lehet valakit ezekben a zárkákban fogva tartani, de ezt a szabályt sokszor nem tartják be. Az Una Ventana a la Libertad szerint a rendőrségi fogdák a büntetésvégrehajtási intézetekhez hasonlóan túlzsúfoltak.

(MTI)