Szombaton lesz az Eurovízió döntője, és van egy tippünk, ki nyeri meg a versenyt (VIDEÓ)

2022. május 11. - 11:55 | Kultúra

Három nap múlva kerül sor a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére, és ha nem születik valami nagy meglepetés, akkor borítékolható, hogy az olaszországi Torinóban megrendezett esemény fő esélyese az ukrán együttes.

Szombaton lesz az Eurovízió döntője, és van egy tippünk, ki nyeri meg a versenyt (VIDEÓ)
Eurovision

Az Ukrán-Kárpátok lábánál elterülő településről elnevezett folk-rap formáció, a Kalush Orchestra kedden este bejutott az Eurovízió döntőjébe, és mivel egy egészen szórakoztató bulit nyomtak le, nem volt meglepő, hogy a Stefania című számukkal továbbmentek.

Hogy idáig eljutottak, már az is átitatódott politikával, hiszen eredetileg nem ők nyerték az ukrajnai válogatót. Az oroszok inváziója előtt pár nappal, február 12-én megrendezett nemzeti döntőben a Kalush a szakmai zsűri pontjai alapján harmadik, míg a nézői szavazáson első helyezet lett, így összességében másodikként végeztek a versenyen. Pár napra rá

a verseny eredeti győztese, a kárpátaljai Alina Pas bejelentette, visszalép a dalfesztiválon való szerepléstől. Ennek oka az volt, hogy kiderült, járt a Krím-félszigeten annak 2014-es orosz annektálása után, és még a Vörös téren is fotózkodott Moszkvában, ami sajnos hazaárulás,

ezen nem lehet segíteni. Ezután született a döntés, a szomszédos országot az európai megmérettetésen a galíciai együttes képviselje az anyákhoz szóló ódájukkal, aminek a Wikipédián magyar nyelvű szócikke is van.

A csapat az orosz-ukrán háborútól nem függetlenül elég komoly favoritnak számít idén, hiszen a zenei produkciók minősége mellett jellemzően a politikai közhangulat által is nagyban befolyásolt esemény az Eurovízió, ahonnan az oroszokat egy nappal a február 24-i ukrajnai inváziójuk után ki is zárták.

Ami a fesztivál magyar dimenzióját illeti, 2019-ben hivatalossá vált, hogy Magyarország nem vesz részt az eseményen, amit több internetes oldal azzal magyarázta a visszalépést, hogy az MTVA számára túl "meleggé" vált az Eurovíziós Dalfesztivál. Ezt követően a brit The Guardian is foglalkozott a témával, melynek köszönhetően nemzetközi visszhangot váltott ki. Mindenesetre az MTVA azóta sem indokolta, hogy miért döntöttek úgy, hogy nem indulnak a megmérettetésen.

(sp)