Szombattól, azaz mától megint változik a határellenőrzési rendszer

2021. július 31. - 15:00 | Belföld

Ismét módosul az úgynevezett határrezsim, mégpedig mától. 

Szombattól, azaz mától megint változik a határellenőrzési rendszer
Illusztrációs felvétel (TASR)

Szombattól karanténba kell vonulniuk azoknak a Szlovákiába hazatérő személyeknek, akik július 9. előtt kapták meg az első adag védőoltásukat, és a második dózisra még csak várnak. Azt tudni lehetett, hogy változni fog a szabály, mert az Alkotmánybíróság elmeszelte a Közegészségügyi Hivatal átmeneti rendelkezését, amelyik augusztus 2-ig előnyben részesítette volna az említett kategóriába tartozó embereket.

De sokan - köztük a Paraméter is - arra számítottak, hogy a bírák döntését csak hétfőn hirdetik ki az előírt módon, és addig, azaz augusztus 2-ig nem változik semmi sem. Nem így történt, a törvénytárban szombaton már megjelent az Alkotmánybíróság keddi határozata, így az a vártnál két nappal korábban, azaz mától módosult.

Eddig aki július 9. előtt kapta meg az első oltását - és még csak vár a második adag vakcinára - már a hazatérésének első napján véget vethetett a karanténnak egy negatív eredményű teszttel. Ez az átmeneti időszak augusztus 2-ig lett volna érvényes. A mától érvényes szabályok szerint viszont ezek a személyek házi karanténba vonulnak, és csupán a hazaérkezésük után az ötödik napon mehetnek PCR-teszttel ellenőrizni az állapotukat. Amennyiben az eredményük negatív, legkorábban az ötödik napon érhet véget a karanténjuk. A többi rendelkezés változatlan marad.

(TASR/para)