Szombattól már hivatalosan is élőlényként kezelik az állatokat, a kutyákba csipet kell ültetni

2018. augusztus 30. - 11:51 | Belföld

Szombattól már nem vagyontárgyként, hanem érző lényként fogják kezelni az állatokat Szlovákiában. Érvénybe lép ugyanis az állatorvosi ellátásról szóló törvénymódosítás, amelyet májusban fogadott el a parlament 95 szavazattal.

Szombattól már hivatalosan is élőlényként kezelik az állatokat, a kutyákba csipet kell ültetni
Fotó: Pixabay - illusztráció

A törvénymódosítás új intézkedéseket vezet be az állatkínzás visszaszorítására és az illegális tenyésztők ellen, továbbá kötelezővé teszi csip beültetését a kutyákba. Módosulni fog a Polgári Törvénykönyv is.

Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter történelmi lépésnek nevezte a módosítást, amelynek köszönhetően jelentősen javulhat az állatok helyzete, az állatok védelme terén pedig Szlovákia kulturáltabb, civilizáltabb szintre lép.

Emellett az állategészségügyi ellenőrök jogkörei is kibővülnek, ezáltal rendőri kíséret nélkül is beléphetnek annak a telkére, akit állatkínzással gyanúsítanak.

A törvénymódosítás értelmében minden kutyakölyökbe kötelező csipet ültetni legkésőbb 12 hetes koráig. A bejelentett, csippel ellátott kutyák és a gazdáik jegyzékét egy központi nyilvántartásban fogják vezetni. A tenyésztőket így könnyen lehet azonosítani és szükség esetén megbüntetni.

A csip beültetését az állatorvos végzi el, akinek a műveletet követő 24 órában regisztrálnia kell az ebet a rendszerbe. A mikrocsip beültetése maximálisan 10 euróba kerül, de a hátrányos helyzetű emberek esetében a költségeket az állam állja.

Az állatorvos semmilyen vizsgálatot nem végezhet el olyan kutyán, amely nincs megjelölve mikrocsippel, ellenkező esetben akár 20 ezer euróra is bírságolhatják. A kutya tulajdonosának 21 napja van arra, hogy jelentse az állat elpusztulását vagy a tulajdonosváltozást.

A módosítás szabályozza a cirkuszi állatok felléptetését is. A cirkuszok üzemeltetőinek kötelezően be kell jelenteniük az állataikat az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóságnál, amely ezt követően kiadja a megfelelő engedélyeket. A tárca a jövőben rendeletben tiltaná be bizonyos fajta vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban.

TASR/para