Szomorkodnak a hitelközvetítők, mert a bankok kevesebb jutalmat adnak nekik

2022. január 27. - 14:43 | Belföld

Szlovákiában megközelítőleg 23 ezren tevékenykednek hitelközvetítőként, akik az üzleti megállapodás szerint gyakran képesek jobb feltételeket kínálni a klienseknek, mint maguk a bankok. Ezért pedig szép kis jutalmat kapnak. Jelenleg viszont több bank is csökkenteni kezdte a províziójukat, ami kihat egyes tanácsadók megélhetésére, különösen, ha csak a jelzáloghitel körüli üzletre összpontosítanak.

Szomorkodnak a hitelközvetítők, mert a bankok kevesebb jutalmat adnak nekik
Illusztráció (Fotó: TASR)

Marek Gemainer, a Fingo igazgatója is megerősítette, hogy az alacsony kamatok és a jelzáloghitelek rövid élettartama miatt a bankok szigorítják a hitelközvetítők felmondási feltételeit, és csökkentik a jutalékok feltételeit. Ezek a hitelek ugyanis már nem jövedelmezők, tavaly az átlagkamat egy százalék körül mozgott, míg a piacon a legalacsonyabb a nullához közelített.

Gemainer szerint a felmondási idő meghosszabbítása, illetve feltételeinek módosítása főként akkor jelent rossz hírt a közvetítőknek, ha a kliensek különböző okok miatt idő előtt törlesztik a hitelt még a felmondási időszakban, amit a közvetítők gyakran nem tudnak befolyásolni.

Viszont vannak olyan bankok, amelyek a konkurencia reakcióját üzleti lehetőségként tekintik, hogy részesedést szerezzenek a piacon, és meghagyják a közvetítőkre vonatkozó feltételeket, sőt van, hogy javítanak is rajta. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik bankok folyamodtak ahhoz, hogy kevesebb jutalmat adjanak a közvetítőknek.

Hogy pontosan milyen összegű jutalmakról is van szó? Egy közvetítő a HN-nek elárulta, hogy életbiztosítás esetén az ő jutaléka 100 százaléka annak, amit a kliens egy évben a szolgáltatásért fizet. Tehát, ha havi 50 euróról van szó, akkor az 600 eurót jelent a közvetítő számára. Ehhez viszont teljesíteni kell további konkrét feltételeket – ha például a kliens három éven belül felmondja a biztosítást, akkor a fizetésnek egy részét vissza kell juttatnia.


(hnonline.sk)