A szomorú valóság: Szlovákiában minden harmadik gyermek gond nélkül vásárol dohányterméket

2023. november 16. - 11:56 | Belföld

Szlovákiában minden harmadik gyermek probléma nélkül vásárolhat dohányárut – derül ki a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (SOI) ellenőrzésének eredményéből. Több mint 600 üzletből 224-ben adtak el nekik dohányárut, illetve dohányzásra szolgáló terméket.

A szomorú valóság: Szlovákiában minden harmadik gyermek gond nélkül vásárol dohányterméket
Fotó: TASR/AP

Nadežda Machútová, a SOI elnöke szerint ezek 20 százalékában 11 és 14 év közötti gyerekekről volt szó.

Az ellenőrök a legtöbb kihágást a bevásárlóközpontokban, a kocsmákban, a kávézókban, az elektrotechnikai üzletekben, valamint a vegyesboltokban jegyezték fel. A 119 ellenőrzővásárlásból 55-nél jegyeztek fel szabálysértést, tehát majdnem minden másodiknál.

A SOI több jelzést is kapott a szülőktől az internetes boltokon keresztül történő vásárlásokkal kapcsolatban, ezért ezen a téren is végrehajtottak 54 ellenőrző vásárlást dohányárukra, illetve dohányzásra vonatkozó termékekre vonatkozóan. 11 esetben állapították meg, hogy az üzlet nem használt a kor meghatározásához szükséges rendszert.

Machútová hozzátette, hogy a nikotintasakokat nem ellenőrizhették, mivel az a települések, illetve a rendőrség hatáskörébe tartozik. Maga a SOI elnöke ezt a fajta terméket alattomosnak tartja, mivel a szülőknek nem tűnhet fel, ha a gyerek szájában nikotintasak van. Ez nagy mennyiségben tartalmaz nikotint, és egyben nagy kockázatot is jelent.


TASR/para