Szondázni akarja a sztrájkhajlandóságot a vasasszakszervezet

2022. május 20. - 16:45 | Régió

A KOVO vasasszakszervezet felméri, hogy mekkora a hajlandóság a tagságában a tervezett országos sztrájkhoz való csatlakozásra. Június 6-án és 7-én úgynevezett „kitűzős napot” tart, 180 ezer kitűzőt oszt szét „Támogatom az OZ KOVO általános sztrájkját” felirattal. Ha legalább az alkalmazottak kétharmada kitűzi a jelvényt, a vasasszakszervezet június végére egyórás általános sztrájkot hirdet. Erről Emil Machyna szakszervezeti elnök tájékoztatott pénteki zsolnai sajtótájékoztatóján.

Szondázni akarja a sztrájkhajlandóságot a vasasszakszervezet
Fotó: TASR

Azt is elmondta, az általános sztrájkról június 10-ig hoznak döntést. „Ha nem segít az egyórás sztrájk, akkor egynapos lesz. A kormány elvette a minimálbért, az éjjeli és a hétvégi pótlékot, a kollektív szerződések kiterjesztésének lehetőségét, megszüntette a nyugdíjkorhatár plafonját és más dolgokat, amik rontják a szociális helyzetet. Ha minden maradt volna, ma egy dolgozó 120 euróval több fizetést kapna” – jelentette ki Machyna.

Szerinte az általános sztrájk támogatottsága egyelőre 50 százalék. „Legalább kétharmadra lenne szükség, az ideális az lenne, ha az emberek 80-90 százaléka csatlakozna. Két éve nem találkoztunk a Covid-19 miatt, ez megakasztotta a párbeszédet. Ilyen akciót nem lehet a közösségi hálón megszervezni, találkoznunk kell az emberekkel, beszélni velük a szociális értékekről, éreznünk kell, hogy támogatnak-e minket vagy sem. Ha nem, azt is tiszteletben tartjuk, de nem hagyjuk abba, továbbra is igyekszünk meggyőzni az embereket, elmagyarázni a dolgokat” – tette hozzá Machyna.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szakszervezet mindig hajlandó tárgyalni. „De eredményeket akarunk. Ha lesznek eredmények, méghozzá gyorsított eljárásban, akkor leállunk, kezet adunk egymásnak és megyünk tovább” – folytatta Machyna. Elmondása szerint a vasasszakszervezet mintegy 170 ezer munkavállalót képvisel körülbelül 450 cégben.

TASR