Szőrlabda a macska gyomrában - tényleg olyan veszélyes?

2022. január 25. - 18:46

A macskatulajdonosok többségének valószínűleg nem ismeretlen a szőrlabda jelensége, amivel mindaddig nincs gond, amíg az állat meg tud tőle szabadulni. De milyen veszélyeket okozhat, ha zavar áll be a folyamatba?

Mi az a szőrlabda, mitől alakul ki?

A macskák roppant kényesek a tisztaságra, ezért igen gyakran mosakodnak. Ilyenkor alaposan végignyalják a bundájukat, érdes nyelvükbe pedig beleakadnak a kihullott szőrszálak, amiket az állat nemes egyszerűséggel lenyel.

Mivel azonban a szőrt a cica szervezete nem tudja megemészteni, ezért a gyomrában a szálak összeállnak kis labdákká, amik jó esetben hamarosan távoznak is - vagy elöl vagy hátul.

Ezért az alomban található, vagy a felöklendezett szőrlabda normális jelenség, a gond akkor van, ha a lenyelt szőr nem tud távozni, hanem a macska gyomrában reked.

Milyen problémákat okozhat a szőrlabda?

Hogyha a cica gyomrában túl sok szőr gyűlik össze, az étvágytalansághoz, fogyáshoz vezethet, hiszen a macska hiába éhes, nem tud rendesen enni a bendőjében található sok szőr miatt. A gyakori öklendezés szintén figyelmeztető jel, ami arra utalhat, hogy az állat próbál megszabadulni a szőrlabdától, de nem sikerül neki.

Legsúlyosabb esetben pedig a szőrcsomók bélelzáródást okozhatnak, ami azonnali műtéti beavatkozást igényel. A művelet nem veszélytelen és elég költséges, ráadásul azzal is kell számolni, hogy éjszaka vagy hétvégén sok helyen nincs ügyeletes állatorvos, aki haladéktalanul vállalná az operációt. Tehát igen, a szőrlabda lehet nagyon veszélyes!

Szerencsére mindezt el lehet kerülni néhány egyszerű, de annál hatásosabb óvintézkedéssel.

Hogyan előzhető meg, hogy a szőrlabda problémákat okozzon?

Két jól bevált módszer létezik, melyet akár együttesen is alkalmazhatsz. Az egyik a speciális táppal való etetés, ugyanis vannak olyan eledelek, amelyek serkentik a cica emésztését és bélmozgását, így a lenyelt szőr könnyebben távozhat.

Ilyen eledelt a Petgurunál kapható Royal Canin termékcsaládban is találsz. A Hairball Care tápok rostokkal és egy különleges, komplex hatóanyaggal segítenek a macskának könnyedén megszabadulni a szőrlabdáktól.

A tudatos etetéssel máris jelentősen csökkentheted annak az esélyét, hogy a szőr bennrekedjen a macska gyomrában, és az imént említett tüneteket okozza. Különösen igaz ez a hosszú szőrű cicákra, akik lényegesen több szőrt nyelnek le.

A másik módszer pedig a macska bundájának rendszeres, napi szintű átkefélése. Egy jó minőségű szőrkefe ugyanis összegyűjti a kihulló szőrszálak nagy részét, így az már nem tud a cica gyomrába kerülni. A vedlési időszakban akár napi több alkalommal is átfésülheted vele az állatot, hiszen ilyenkor sokkal több szőr hullik ki egyszerre.

Jobb, ha beletörődsz abba, hogy a mosakodásról nem fogod tudni leszoktatni a macskát, hiszen ez egy természetes ösztön számára. Azonban nem is kell, hisz a bundaápolással csökken a lenyelt szőrszálak száma, a speciális eledelek pedig elősegítik, hogy a cica a kevés szőrtől is könnyedén meg tudjon szabadulni.

(PR-cikk)