Szörnyen eladósítják magukat a fiatalok

2020. február 15. - 10:16 | Belföld

A 18 és 30 év közötti fiatalok 51 százaléka rendelkezik valamilyen pénzügyi kölcsönnel - derül ki a Stem/Mark ügynökség felméréséből.

Szörnyen eladósítják magukat a fiatalok
Fotó: TASR - illusztráció

Leginkább a 27 és 30 év közötti fiatalok vesznek fel kölcsönt. A felmérésből kiderül, hogy a 30 év alatti fiatalok, akik házas- vagy élettársi kapcsolatban élnek, és egy vagy több gyermekkel rendelkeznek, jellemzően azért adósodnak el, hogy saját tulajdonú lakásban vagy házban élhessenek.

A fiatal adósok több mint fele csak egy hitellel rendelkezik, ami rendszerint ingatlanvásárlás céljából felvett jelzáloghitel.

Ugyanakkor figyelemreméltó adat az is, hogy a legfiatalabb, 18 és 22 év közötti adósok akár négy kölcsönnel is rendelkeznek. Leginkább az egyetemi hallgatókra jellemző az eladósodás, a diákok 31 százaléka kettő vagy három kölcsönnel rendelkezik, 20 százalékuk pedig néggyel.

Általában azok a fiatalok vesznek fel kölcsönt, akik alacsony bevételekkel rendelkeznek, így ha őket váratlan kiadások érik, fennáll a veszélye annak, hogy nem lesznek képesek finanszírozni a törlesztőrészleteket.

A válaszadók legnagyobb része - 84 százalékuk - jelzáloghitellel rendelkezik. A felmérés rámutatott arra is, hogy minden hetedik 18 és 30 év közötti fiatal már kért kölcsön a szüleitől, de 10 százalékuk már vett fel fogyasztói hitelt is.

(SITA)