Szörnyű hanyagság: tíz újszülött fertőződött meg a koronavírussal Temesváron, pedig az anyák egészségesek

2020. április 7. - 17:25 | Külföld

Tíz újszülött fertőződött meg az új koronavírussal az elmúlt napokban egy temesvári szülészeten - jelentette be kedden a romániai stratégiai kommunikációs törzs. Egyik újszülött édesanyja sem bizonyult fertőzöttnek.

Szörnyű hanyagság: tíz újszülött fertőződött meg a koronavírussal Temesváron, pedig az anyák egészségesek
Fotó: TASR/AP

Az újszülöttektől és édesanyjuktól több nappal ezelőtt vettek mintát, melyet hétfőn elemeztek. Ekkorra már kilenc újszülött és édesanyjuk elhagyta a kórházat. A kialakult helyzet miatt a tisztségéből azóta leváltott Temes megyei tisztifőorvos és a kórház igazgatója egymást okolta.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a szülészet személyzetéből vannak, akik megfertőződtek. Ekkor a kórház teljes személyzetétől, valamennyi kismamától és csecsemőtől mintát vettek. E minták kielemzésének az eredményei azonban csak 5-6 nap késéssel érkeztek meg. Ez idő alatt a fertőzött újszülötteket már hazavitték a szüleik.

A 300 ezres település kórházában átfogó járványtani vizsgálat kezdődött. A Digi24 hírtelevízió szerint a kórházban az egészségügyi személyzet 13 tagjánál és 12 páciensnél állapították meg a fertőzést. A híradás szerint a szülészetre egy nővér útján került a kór, akinek a férje mentőszolgálatosként fertőződött meg.

A 20 milliós országban eddig 4 400 fertőzöttet tartanak nyilván és a vírus miatt elhunytak száma 197.

(MTI/p)