Szörnyű! Három óra alatt veszítette el mindenét a háromgyermekes pár

2022. szeptember 17. - 16:08 | Régió

Hubová községben (Rózsahegyi járás) egy családi ház közelében lévő fészerben tűz ütött ki, amely hatalmas anyagi kárt okozott három családnak is, amikor öt épületet megsemmisített. A legrosszabbul a háromgyermekes házaspár, Lucia és Peter Galanovci járt, akiknek a háza három órán belül eltűnt a szemük elől.

Szörnyű! Három óra alatt veszítette el mindenét a háromgyermekes pár
Képek forrása: čas.sk

A helyi önkormányzati hivatalban dolgozó Lucia (40) könyvvizsgáló férjével, Peterrel (44) és három gyermekükkel - Vandával (15), Matúšával (12) és Dominikával (9) - mindent elveszített.

„Tizenhat év emlékei tűntek el. Abszolút semmink nem maradt, egy hét után ma van az első nap, amikor már nem könnyes szemmel járok-kelek. Szörnyű látni, ahogy három gyerek alszik a motelben vagy a földön egy matracon. A legrosszabb az volt, hogy hogyan mondjuk el a gyerekeknek, hogy nincs otthonuk” – sóhajt a bajba jutott fiatal nő, akinek most ugyanúgy kell nekilátnia az életük építésének, mint közel két évtizeddel ezelőtt.

Három óra alatt teljesen leégett a családi ház teljes emelete, valamint négy melléképület állatokkal és építőanyaggal, amelyet két másik család számára, családi ház építésére készítettek elő.

„A feleségem felhívott a munkahelyemen, és zokogott. Nem hittem a fülemnek, de amikor már Hubová előtt láttam a füstöt a faluban, tudtam, hogy nagy a baj” – mondja Peter (44), egy cipőgyártó cég vezetője.

A családnak semmije sem maradt, az emeleten három szoba és két gardrób égett, a földszintet tönkretette a víz, amit 14 tűzoltóautó permetezett az öt égő házra.

A családnak adott 5000 eurós adományon és a helyi motelben való szálláson túl az önkormányzati képviselők szinte azonnal egy transzparens számlát hoztak létre a család megsegítésére.

Háromórás tűzoltás után három család udvara megtelt ölelkező, síró és ruhát, higiéniai cikkeket cipelő emberekkel a falu minden részéről. „Egy 140 ezer eurós áthidaló kölcsön megmentene minket, karácsonyra már egy régi házban lakhatnánk a faluban, amit felújítanánk. Nagyon remélem, hogy valamelyik bank segít nekünk."

„Hálásak vagyunk minden euróért, valamint minden egyes támogató és bátorító szóért. Most nagy szükségünk van rá” – fejezi be szomorúan Lucia.

(čas.sk)